Home

Achtergrond

Brits pond herstelt, lange rente omhoog

Het Britse pond heeft na de Britse verkiezingen de weg omhoog gevonden. Voorafgaand aan de verkiezingen waren er zorgen voor instabiliteit.

De Conservatieven wonnen echter overtuigend. Volgens ING-analist Teunis Brosens wordt er in de markt blijkbaar vanuit gegaan dat een Conservatieve regering zorgt voor een lagere staatsschuld dan een Labourregering. Wellicht belangrijker: omdat de Conservatieven voldoende zetels hebben om geen coalitie te hoeven vormen, blijven eindeloze onderhandelingen uit.

Net voor de verkiezingsavond was een euro 0,74 pond waard maar inmiddels is de koers terug op 0,71 pond. De koers van de euro ten opzichte van de euro is ondertussen vrij stabiel. Een euro is circa $1,12 waard. De opmars van de euro is ook tot staan gebracht door een gebrek aan echt groot economisch nieuws uit de VS en Eurozone. De Eurozone verraste de laatste weken vaak met beter dan verwachte cijfers over de economie, maar eind vorige week bleken detailhandelsverkopen in maart te zijn gedaald.De interbancaire rente beweegt ook opzij. Bij een looptijd van drie maanden komt de Euribor uit op ongeveer min 0,009 procent, een dieptepunt. De Euribor is vaak referentie bij leningen maar in de markt wordt procenten meer betaalt aan opslagen.
Voor de langere termijn is een opwaartse tendens steeds waarschijnlijker nu de rente op staatsobligaties voorzichtig oploopt. Nederlands schuldpapier was lang in trek, omdat beleggers minder vertrouwen hebben in Zuid-Europese landen en hun geld daarom kwijt wilden bij Noord-Europese centrale banken. Deze landen kregen daarom voor kortlopende leningen soms zelfs geld toe.
Mede door de stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank verdampte het rendement op leningen met een looptijd van tien  jaar in de eerste maanden van dit jaar bijna volledig. Nu krabbelen de percentages weer op, al blijven de percentages nog altijd heel laag in historisch perspectief. De Nederlandse rente is de laatste paar weken bijna verviervoudigd.
Nu betaalt Nederland 0,85 procent rente over de schuld die het uitgeeft. In Duitsland wordt 0,68 procent betaald, de hoogste stand sinds december 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.