Home

Achtergrond 1202 x bekeken

Trekkerbouwers scoren op beurs

De aandelen Case New Holland, formeel CNH Industrial, en Agco zitten flink in de lift.

Aandeelhouders van CNH Industrial gingen deze week ermee akkoord dat het bestuur tot 10 procent van de uitstaande gewone aandelen terugkoopt. Voor het bestuur is de operatie een manier om aandeelhouders te belonen. Aandeelhouders krijgen de kans te cashen en omdat het aanbod aandelen afneemt, stijgt de waarde van de overblijvende aandelen.

Ook maakte de Italiaans-Amerikaanse trekkerbouwer bekend een dividend uit te betalen van 20 eurocent per aandeel, uit te keren op 29 april. Het dividend ligt ruim 7 cent minder dan vorig jaar. Wellicht voor beleggers toch een meevaller want de machinebouwers hebben het lastig nu boeren te maken hebben met fors lagere prijzen voor onder meer oliezaden, graan en zuivel dan een jaar eerder.

Agco is het bedrijf achter de merken Fendt, Valtra, Massey Ferguson en Challenger. De Amerikaanse onderneming zag de vraag naar aandelen flink toenemen nadat directeur Mallika Srinivasan voor $13,3 miljoen aandelen in Agco kocht. De dame is tevens CEO en voorzitter van de Indiase machinebouwer TAFE en heeft nu bijna 13 procent van de aandelen Agco. Hoewel de voorspellende waarde van "insider"-transacties eigenlijk nul is, betekent de transactie alleen al door de publiciteit toch een steun in de rug.

Een nieuw bedrijf op de lijst is WH Group, een Chinese vleesreus. Het bedrijf nam in 2013 onder de naam Shuanghui de grootste Amerikaanse varkensslachter Smithfield Foods over. De prijs, $4,7 miljard nog exclusief het overnemen van schuld, was hoog. In augustus 2014 stapte het bedrijf als WH Group naar de tweede grootste beurs in Azië, die in Hong Kong. Het aandeel steeg vlak na de beursgang van 6,2 Hong Kong dollars (HKD) naar 6,6 HKD maar zakte daarna stapsgewijs richting een koers van ruim 4 HKD.

Sterke jaarcijfers hebben het aandeel weer naar een koers van ruim 5 HKD gebracht. WH Group noteerde recent een winststijging van 89 procent en een omzetstijging van 98 procent. Deze cijfers zijn door de overname sterk vertekend, maar onderliggend lijken de Chinese en Amerikaanse bedrijven van WH Group ook steeds beter te draaien. Volgens topman Wan Long kan WH Group toenemend profiteren van een wereldwijd distributienetwerk en leert het Chinese bedrijf veel van de Amerikanen.

Het bedrijf is deels verticaal georganiseerd, wat betekent dat het kan profiteren van lagere voerprijzen. De druk op prijzen van graan en soja lijkt vooralsnog aan te houden en stimuleert daarom de koers van vleesbedrijven. Dat gold deze week even niet voor JBS, maar de Brazilianen blikken terug op een indrukwekkende koersstijging. De forse daling deze week ligt ten minste deels aan beleggers die hun winst pakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.