AlgemeenAchtergrond

TTIP en de boer (3): legalisering GMO-gewassen?

Welke vragen en antwoorden zijn nu actueel over handelsverdrag TTIP? Boerderij zet ze de komende dagen op een rij. De EU en de VS onderhandelen over TTIP, een controversieel vrijhandelsverdrag.

Legaliseert TTIP transgene gewassen?

Nee. De EU heeft een strikt systeem om te beslissen of bedrijven een bepaald genetisch gemodificeerd organisme in de EU mogen telen of importeren. De Amerikaanse graanlobby grijpt de TTIP-onderhandelingen wel aan om de EU aan te spreken op het feit dat transgene gewassen wel heel traag – trager dan de eigen richtlijn voorschrijft – worden toegelaten. Voor de voersector en in het verlengde de veehouderij in de EU leidt snellere toelating tot een grotere beschikbaarheid van grondstoffen en/of goedkoper voer.

Waar zitten per saldo winst en verlies?

Bij dierlijke producten is de bescherming via importtarieven het hoogst en zijn verschillen in voedselveiligheidseisen het grootst. De EU kan in het volgens het onderzoek beste scenario de roodvleesexport ruim 400 procent opvoeren, terwijl export van suiker (297 procent), witvlees (289 procent), zuivel (240 procent), graan (168 procent) en groenten en fruit (90 procent) tevens sterk groeien.

[([002_rb-image-1753762.jpeg]:inzetgroot)]

 

In de VS profiteren dezelfde sectoren, maar hier zijn beginvolumes zeker bij vlees, suiker en granen flink groter. Waar Europa met kip en varkensvlees nog wel kan concurreren met de Amerikanen, lijkt de EU-rundvleessector niet opgewassen tegen de Amerikaanse feedlots. Voordeel voor de veehouderij is wel dat de vaak in mengvoer gebruikte bulkproducten goedkoper naar de EU kunnen.

De toename van EU-zuivelexport naar de VS komt in de prognose op ruim € 2 miljard. Nederland behoort tot de landen die een substantieel deel van deze extra export op zijn conto kan schrijven. Maar het bedrag hangt sterk af van een deal over (fyto)sanitaire belemmeringen en geografische aanduidingen. In alle gevallen belooft de Europese Commissie bij producten die mogelijk worden weggevaagd door Amerikaanse concurrentie niet te praten over volledige liberalisering maar over invoerquota.

Wanneer is TTIP af?

De EU en de VS willen voor eind dit jaar een akkoord zo goed als rond hebben. In 2016 wordt zo’n deal dan voorgelegd aan de Europese Raad van regeringsleiders, het Europees Parlement en het Amerikaanse congres. Het is nog niet zeker of TTIP ook door alle parlementen in de EU moet worden goedgekeurd.

Lees ook deel 1 en deel 2:

TTIP en de boer (1): wat staat er op het spel?

TTIP en de boer (2): dreiging voor EU-standaarden?

Woensdag 29 april verschijnt het hele artikel met vragen en antwoorden over TTIP in Boerderij 31.

Beheer
WP Admin