Home

Achtergrond laatste update:28 apr 2015

TTIP en de boer (2): dreiging voor EU-standaarden?

Welke vragen en antwoorden zijn nu actueel over handelsverdrag TTIP? Boerderij zet ze de komende dagen op een rij. De EU en de VS onderhandelen over TTIP, een controversieel vrijhandelsverdrag

Ondermijnt TTIP EU-standaarden?

Hoge Europese standaarden zijn volgens de Europese Commissie absoluut niet onderhandelbaar. Washington benadrukt steeds dat in de VS heus geen barbarij heerst, waarbij gewezen wordt op Europese voedselschandalen en het nog altijd voorkomen van listeria in de EU. De Amerikaanse farm lobby zou graag zien dat met chloor gereinigde kip in de EU verkocht mag worden, evenals varkensvlees waarbij in de productie het groeihormoon ractopamine is gebruikt. Ook is de VS tegen eventuele EU-regels die verkoop van vlees of zuivel van nakomelingen van gekloonde dieren verbiedt.

 

Wat willen de EU en VS dan wel?

Ze willen samen technische standaarden zetten met wereldwijde uitstraling. Qua landbouw is de gedachte dat de EU en VS vaak op verschillende manieren tot dezelfde uitkomst komen: veilig voedsel. Waar onenigheid bestaat over die uitkomst, zoals bij de chloorkip, worden dossiers met rust gelaten.

Ook willen de EU en VS dat reguleringsinstanties in de toekomst overleggen over standaarden, zoals dat nu al gebeurt in de vliegtuigbouw. Of nu een Boeing uit de hangar rolt in Seattle of een Airbus in Toulouse, als het toestel is goedgekeurd door lokale instanties, mag dat overal landen.

Lees ook deel 1 van TTIP en de boer: wat staat er op het spel?

De volgende keer in deze serie onder meer deze vraag: Maakt TTIP transgene gewassen legaal?'

Woensdag 29 april verschijnt het hele artikel met vragen en antwoorden over TTIP in Boerderij 31.

Of registreer je om te kunnen reageren.