Home

Achtergrond

Rente verder onder druk, eurokoers wat omhoog

De Europese Centrale Bank heeft de afgelopen maand voor €60 miljard aan staats- en bedrijfsobligaties aangekocht.

Met nieuw geprint geld welteverstaan. Toch kon de enorme geldoperatie, we praten over meer dan vijf keer de jaaromzet van FrieslandCampina, niet voorkomen dat de euro wat aan waarde won. De koers kroop in een week tijd omhoog van $1,07 naar $1,08. De kleine opleving kan deels worden verklaard uit een kleine stroom positief economisch nieuws uit de Eurozone.

Zorgen over de Griekse schuldenlast stonden in de periode rond Pasen even niet centraal in discussies over de economie van de EU. In plaats daarvan zijn de ogen gericht op meevallende cijfers. Prijzen lopen in de EU wat op. Dat kan betekenen dat de vraag toeneemt en neemt angst dat dalende prijzen leiden tot uitstel van aankopen weg. Het vertrouwen van bedrijven en consumenten lijkt toe te nemen. Speculatie dat Rusland haar boycot 'verzacht' helpt ook het sentiment in de agribusiness.
Overwegend denken economen toch dat de euro weer zal verzwakken, eenvoudigweg omdat de Europese Centrale Bank (ECB) nog honderden miljarden in het systeem wil pompen om de economie aan te zwengelen. De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, moet bovendien vroeg of laat de rente die het berekent aan banken verhogen. Daarmee zal Amerikaans geld dat nu haar weg vindt naar opkomende economieën terugkeren en de dollar aansterken. Een lage officiële rente leidt vaak tot een lage marktrente. Als geld goedkoop is, kan dat leiden tot 'bubbels' in de economie, die bij uitbarsting veel schade veroorzaken.
Omdat de economie in de Eurozone nog lang niet zo sterk presteert als de Amerikaanse, lijkt een renteverhoging voor de ECB voorlopig geen optie. Het interbancaire rentetarief, vaak referentie bij leningen, staat daarom nog steeds onder druk. De Euribor-rente met een looptijd van drie maanden is sinds vorige week gedaald van 0,018 naar 0,016 procent. De Nederlandse grootbanken verwachten geen toename van het rentetarief tot diepe in 2016, en zelfs dan zal de rente nog altijd laag zijn.
De komende weken zal Griekenland ongetwijfeld voor een goed deel het sentiment over de euro en rente bepalen. Het land sprak met Rusland maar kwam niet tot een concrete deal met Moskou. Tegelijk herinnert het spel met Rusland eraan dat Griekenland een kat in het nauw is, die zomaar een vreemde sprong kan maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.