Home

Achtergrond

Olie goedkoper, gas wat duurder

Olieprijzen werden deze week sterk beïnvloed door onderhandelingen tussen Iran en vijf grootmachten: de VS, China, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Iran leek woensdag dichtbij een internationale deal over haar nucleaire programma. Iran wil dat handelssancties waaronder het land gebukt gaat geheel of deels worden opgeheven. Hiermee kunnen plotseling miljoenen vaten olie extra op de markt komen.

De prijs van een vat Noordzeeolie (159 liter) daalde donderdagochtend toen de gesprekken werden verlengd dan ook met meer dan 3 procent. Omdat onderhandelaars in Lausanne donderdagmiddag nog altijd de luiken gesloten hielden, steeg de prijs weer richting $55,60. Daarmee lag de prijs nog wel altijd duidelijk onder de slotkoers van vorige week donderdag, namelijk $58,15.
Een deal zou significant zijn, maar ook pas een eerste fase. De grootmachten en Iran hebben afgesproken bij een akkoord technische details vóór eind juni af te ronden. De onrust in Jemen en elders in het Midden-Oosten blijven de prijs van brandstof eveneens beïnvloeden. Farmers4All noteert een dieselprijs van €0,94 en dat is een cent meer dan een week eerder. De dieselprijs loopt altijd wat achter bij de aardolieprijs.
Het is wat kouder dan gewoon voor deze periode van het jaar en dat ondersteunt de gasprijs. Op de dagmarkt wordt donderdagmiddag net onder 22,50 cent per kuub genoteerd terwijl de notering voor 2016 op 21,30 cent ligt. Daarmee is de prijs ongeveer een cent gestegen ten opzichte van een week eerder.
De prijs stijgt niet zo hard omdat Oekraïne met het Russische Gazprom een deal heeft gesloten over achterstallige betalingen en de levering van gas in het tweede kwartaal. Veel Russisch gas gaat via Oekraïne naar West-Europa. De Raad van State oordeelde eerder deze week dat de gaswinning in Groningen niet hoeft te worden stilgelegd, maar besluit over twee weken wel hoeveel minder productie redelijk is.
De elektriciteitsmarkt reageert deze week maar matig op de sterke wind die door het land waait. Normaliter neemt de productie van windenergie dan dusdanig toe dat de elektriciteitsprijs keldert. Op de dagmarkt daalde de prijs wel naar 38 euro per MWh, maar deze steeg vervolgens weer en sloot donderdag af op 49 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.