Home

Achtergrond 2037 x bekeken 1 reactie

Nog veel vragen voor debat melkveewet en AMvB

Hoeveel extra grond moet ik in 2016 hebben voor mijn melkkoeien? Het is nu nog puzzelen met ontbrekende stukken. Op donderdag 23 april debatteert de Tweede Kamer over de AMvB Grondgebonden groei melkveehouderij.

Moet een melkveehouder extra grond hebben in 2016 en komende jaren als hij groeit ten opzichte van 2014? Het antwoord is ja, maar kan ook nee zijn. Wel extra grond als de fosfaatproductie in 2016 groter is dan in 2014, maar geen extra grond als hij genoeg voordeel haalt uit de bedrijfsspecifieke berekening (BEX) van de fosfaatproductie op zijn bedrijf.

Groeien zonder grond

De bedoeling van de AMvB lijkt duidelijk. Tot 20 kilo fosfaatoverschot per hectare kan een bedrijf nog groeien zonder extra grond, oftewel 100 procent van de groei verwerken. Van 20 tot 50 kilo mag het bedrijf maximaal 75 procent van de extra fosfaat verwerken, boven 50 kilo per hectare mag maximaal de helft van de groei nog verwerkt worden. Maar in de praktijk zijn er nog veel vragen:

- Moet je rekenen met extra grond? Bij extra grond moet je weten ten opzichte van welk jaar en dat is niet duidelijk omschreven;
- Of komt de berekening neer op toerekenen naar een maximale hoeveelheid melkveefosfaat die verwerkt mag worden. Zo staat het immers in de aangepaste juridische tekst. Is ook niet helemaal helder, de planning van vee en grond is dan wel lastiger;
- In de aangepaste AMvB is sprake van een 'melkveefosfaatoverschot dat in 2014 is ontstaan', maar de Melkveewet is van kracht sinds 1 januari 2015, hoe wordt dan een melkveefosfaatoverschot 2014 berekend?
- Valt het melkveefosfaatoverschot dat ontstaat door aanscherping van de fosfaatgebruiksnormen ook onder de werking van de AMvB? Bij 50 hectare grond heb je het soms al over 250 kilo fosfaat extra overschot, oftewel zo'n drie hectare grasland extra. In de Kamerbrief van Staatssecretaris Dijksma van EZ wordt alleen gerept over groei in fosfaatproductie ten opzichte van 2014 die onder de AMvB zou vallen;
- Efficiënt fosfaat benutten via BEX wordt gestimuleerd, maar dat is niet volledig vooraf in te schatten. Hoeveel marge moet je dan inbouwen als het systeem geen enkele manier van salderen heeft en na het indienen van de Gecombineerde Opgave (landbouwtelling) in mei de grond vast ligt?
- Zijn de opgegeven hectares in 2015 nog van invloed op de categorie-indeling (overschot per hectare) in 2016? Zo ja, dan dringt de tijd des te meer, ook als er uitstel komt voor het indienen van de Gecombineerde Opgave 2015;
- Er kan een jojo effect optreden voor bedrijven op de rand van de categorie-indeling. Net wel extra grond of net niet rond 20 kilo overschot per hectare bijvoorbeeld. En wat als je ergens rond 50 kilo fosfaatoverschot per hectare zit?

Indien de grond in 2015 een rol speelt zal dat in ieder geval snel duidelijk moeten zijn. Een boer wil vooraf voor 2016 en verder weten hoeveel koeien hij kan melken en hoeveel grond dan nodig is, de overheid hoeft alleen achteraf te  controleren of binnen de regels is geproduceerd. Het is een mogelijke verklaring voor de onduidelijkheid die er nu nog is. Hopelijk zijn na het debat deze week in ieder geval de meest cruciale vragen beantwoord.

Eén reactie

  • Foxxy

    Dussszzz ... Lekker makkelijk ,die nieuwe wet ! De AID drukt op de knop, en de boete verschijnt vanzelf in de bus !

Of registreer je om te kunnen reageren.