Home

Achtergrond

Koers euro omhoog, rente daalt

De waarde van de euro is deze week opgelopen tot $1,1. Daarmee ligt de waarde van de euro op het hoogste niveau sinds 5 maart.

Nieuws dat Griekenland haar minister van financiën opzij schuift en zowaar plannen lijkt te gaan presenteren, helpt de euro. Banken bleken deze week weer wat meer krediet uit te hebben gezet, prijzen zijn laag maar dalen niet verder naar niveaus waarbij consumenten aankopen uitstellen.

Tegelijk is in de VS juist sprake van tegenvallend nieuws. De economie groeit opeens wat minder hard en de werkloosheid daalt niet in verwacht tempo. Een scherp contrast met even eerder dus, toen de Amerikaanse economie juist duidelijk beter presteerde dan de Europese. Economen wijten het gebrek aan schijnend succes deels aan de sterke dollar die export bemoeilijkt.
Maar ook de koude winter en problemen bij exporthavens aan de op Azië gerichte Westkust zijn ontregeld. Bijzondere omstandigheden dus. En hoewel de Amerikaanse centrale bank wat later de rente verhoogt dan verwacht, moet ze er vroeg of laat toch aan geloven. Als de rente te lang laag blijft, en krediet dus goedkoop, kunnen 'zeepbellen' in de economie te ontstaan.
ING blijft er daarom vanuit gaan dat de koers van de euro zal dalen. Tegen het einde van het jaar zal de euro volgens het Economisch Bureau van de bank nog $0,92 waard zijn. ABN Amro denkt ook aan een daling tot onder de $1. Wat verder in 2016 kan de koers dan weer wat stijgen. Wat betreft het Britse pond voorzien beide banken een trapsgewijze daling van de euro en dan in 2016 weer een stijging.
De interbancaire rente, de Euribor, daalt inmiddels verder. Halverwege deze week werd een percentage van min 0,005 procent genoteerd, tegen min 0,001 procent een week eerder. De interbancaire rente is vaak referentie bij leningen maar door opslagen betalen bedrijven in de praktijk nog steeds volle procenten rente. Het voordeel dat banken genieten wordt dus niet volledig doorgegeven.
Opvallend is dat ABN Amro blijft vast houden aan een terugkeer naar een licht positieve rente binnen afzienbare termijn. ING gaat daarentegen voor de rest van het jaar uit van een niveau rond de huidige 0,005 procent. In het eerste kwartaal van 2016 kan dan weer een voorzichtige stijging optreden, al zal ook dan de rente nog onder nul liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.