Home

Achtergrond 11 reacties

Grieken spelen met vuur

Het langverwachte nieuwe hervormingsplan van de Griekse overheid is uitgelekt en wordt met scepsis ontvangen. Mogelijk hangt het lekken ook met deze scepsis samen.

De Grieken claimen dat het plan in 2015 al zo'n €6 miljard extra geld oplevert. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro noemt het document 'het meest uitgebreide en onderbouwde document dat sinds de overwinning van Syriza naar buiten is gekomen'.

Helaas is het succes van het plan volgens De Jong slecht in te schatten. Zo wordt er vanaf nu beter toezicht gehouden op illegale handel in olie, tabak en alcohol en worden de controles op belasting en BTW-fraude aangescherpt. De effectieve belastingdruk wordt hiermee verhoogd. Aan de uitgavenkant wordt nauwelijks gesneden en het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Noord-Europese landen hiermee akkoord gaan.

Zeker omdat hier en daar uitgaven worden opgevoerd. Gepensioneerden met een laag inkomen krijgen hun dertiende maand weer terug, eerder ingevoerde korting op de pensioenen wordt weer teruggedraaid en het minimumloon wordt alweer geleidelijk verhoogd. Van privatisering wil Athene weinig weten.

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat ondertussen door met het opkopen van allerlei obligaties. Het idee is dat problematisch schuldpapier van de balansen van commerciële banken verdwijnt en deze dus meer kunnen gaan uitlenen. De Duitse ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger maakte deze week kenbaar dat met de huidige lage rente de operatie gedoemd is te mislukken.

De interbancaire rente, Euribor genoemd, staat historisch laag. Bij een looptijd van drie maanden wordt 0,019 procent gerekend. De herfinancieringsrente van de ECB zelf ligt op 0,05 procent. Banken kunnen al zo goed als gratis lenen en vooralsnog heeft dit niet geleid tot een significante groei van de kredietverlening. Duitsland stemde eerder tegen de operatie.

Voor de agribusiness betekenen de Griekse zorgen en het opkopen van obligaties in elk geval dat de ECB de rente voorlopig niet zal durven verhogen uit angst voor een economische terugval, terwijl de druk op de euro aanhoudt. De koers daalde sinds vorige week van $1,09 naar $1,07. Daarmee kan de EU vast meer exporteren, maar de druk heeft ook een keerzijde. Een zwakke munt kan de druk om echt concurrerender te worden, verlagen.

Laatste reacties

 • Mozes

  Het probleem in Griekenland is een mentaal probleem. Ze hebben in dat land een chronische neiging om geen verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen financiën.  Dat heeft in het verleden geleid tot het opbouwen van onbeheersbare schulden, een extreem slechte belastingmoraal en corruptie, en leidt momenteel tot de voortdurende pogingen hun schulden te laten afbetalen door de rest van Europa. Ook zien wij bij huidige Griekse regering een onbeschofte grote mond waarmee zij nogmaals iedere verantwoordelijkheid buiten zichzelf plaatsen. Als Europa toegeeft worden ze beloont in dit gedrag en komt er nooit verandering. 

 • agratax2

  @Mozes. Je hebt gelijk dat toegeven belonen betekent. Helaas niet tegemoet komen aan de Grieken betekent een Grexit en dan wenden de heren zich als EU en NAVO lid tot Moskou voor hulp en die zal toestemmen in hun eisen. Poetin koopt op die manier een bruggehoofd in de EU en NAVO. Dit is nog niet eens het ergste, maar dan is de weg vrij voor andere Zuid en Midden Europese landen om ook maar te flirten met de dictator in het Oosten en is voor we het weten er weer een Gepanserde muur tussen Oost en West maar dan wel veel westelijker dan we ons eind 1989 konden indenken. Ik denk dat de Grieken hun zgn. flirt met Poetin gebruiken om Brussel te overtuigen dat ze wel geholpen moeten worden om hun leuke leventje te blijven lijden of ze gaan de geopolitieke kaart even overhoop halen.

 • Jan Cees Bron


  Agratax, dat lijkt me inderdaad een serieus risico. Ik denk wel dat als meer Europese landen zich tot Moskou wenden, de schatkist daar ook snel leeg raakt! 

  Mozes, ja, en dan is er nog de vraag wat toegeven betekent voor de mentaliteit in bijvoorbeeld Lissabon. De schuld is als percentage van het BNP in Portugal hoog maar wel lager dan in Griekenland, maar als we ook schuld van bedrijven en huishoudens mee nemen is Portugal wellicht net zo goed failliet als Griekenland.  

 • alco1

  Met een eigen munt had Griekenland zichzelf benadeeld, nu wordt alles meegezogen.
  Een centrale munt (de euro) had pas ingevoerd kunnen worden als er één Europese regering was.
  Zie je het al voor je dat elke provincie in ons land zijn eigen 'regering'had.
  De gasbaronnen uit Groningen zouden ook hun bijdrage aan de economie niet zomaar storten.

 • Mozes


  In Griekenland zijn niet alleen de hoge schulden het probleem maar ook vooral het gebrek aan economische productie. Italië en Frankrijk hebben ook hoge schulden maar daar staat nog wel economische productie tegenover met export. En wat te denken van ons eigen Nederland: als we de private schulden in Nederland optellen bij de staatsschulden is de totale schuldenlast net zo hoog als in Italië. 

  Even terug naar Griekenland: ik geloof niet dat meer geld erin pompen het probleem in Griekenland oplost. Als extra koopkracht voor de Griekse burgers (met geleend geld) wordt uitgegeven aan buitenlandse producten omdat de Griekse producten te duur of te slecht zijn komt de Griekse economie geen stap verder en zakt Griekenland alleen nog verder in het moeras. We moeten niet vergeten dat de problemen in Griekenland niet alleen zijn ontstaan door te veel lenen maar ook vooral omdat de eigen productie steeds verder achter bleef en steeds meer geïmporteerd werd.

  Wat betreft het gevaar van Russische invloed: dat kan opgelost worden door de olieprijs voldoende laag te houden. Dan heeft Rusland al moeite genoeg om zijn eigen broek op te houden en zijn ze niet in staat een rol te spelen in Zuid Europa.  

 • Mozes


  De enigste oplossing voor Griekenland is economische hervormingen. Ze moeten hun economie productiever maken zodat ze met dezelfde arbeid hetzelfde kunnen produceren als in de rest van Europa of ze moeten hun loonniveau verlagen tot een niveau wat aangepast is aan hun productieviteit. Maar dát is nou net wat deze Griekse regering niet wil. 

 • agratax2

  @Mozes als je gelijk hebt m.b.t. het geld in Griekenland pompen om de burgers koopkracht te geven met geleend geld, dat ze daarna besteden aan goedkope import zal de economie niet vooruit helpen. Maar doen wij niet iets wat daar op lijkt, Geld uitgeven aan goedkope import producten inclusief arbeid en hopen dat we voldoende werk aan export producten hebben om dit te bekostigen? Zolang onze motor van de economie  (land en tuinbouw) draait op import arbeid (arbeidsmigranten) geeft dit niet de boosd aan de economie, die nodig is omop termijn alle sociale uitkeringen op een aanvaardbaar peil te houden. 

 • Mozes

  Voor zover ik weet heeft Nederland nog steeds een behoorlijk handelsoverschot ( vooral dankzij de landbouw). Wij kunnen ons heel wat import aan goederen en arbeid permiteren tegenover onze grote export. 

 • alco1

  Een handelsoverschot is er nog steeds @mozes. Maar er zijn nog zoveel meer andere geldstromen die uit Nederland verdwijnen. 

 • agratax2

  @Jan Cees Bron. Ik kan je opmerking over de Russsiche staatskas die snel leeg zal raken, als Moskou Griekenland en andere probleem landen in de EU helpt om een politiek bruggehoofd te slaan in de EU ondeerschrijven. Maar laten we niet vergeten hoeveel Poetrin en zijn vrienden zelf bezitten aan Euro's in binnen en buitenland. Zij zijn in staat om de armlastige Zuidelijke Staten via investeringen aan hun politieke kar te binden en in die landen de economie zo op te krikken. Moskou heeft deze tactiek in de communistische tijd ook toegepast. De bevolking in de sateliet staten had een beter leven dan de Russen zelf. Dit hebben de Russen ontdekt ten tijde van reizen (indien mogelijk) en toen de muur gevallen was. Poetin zal niet schromen deze politiek weer toe te passen onder het mom 'We moeten even door deze zure appel heen bijten en daarna wordt het beter'.  Hij zegt niet voor wie het beter wordt.

 • koestal

  Griekenland is al jaren een groot pretpark van uitkeringen en ambtenaren -salarissen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.