Het langverwachte nieuwe hervormingsplan van de Griekse overheid is uitgelekt en wordt met scepsis ontvangen. Mogelijk hangt het lekken ook met deze scepsis samen.
De Grieken claimen dat het plan in 2015 al zo'n €6 miljard extra geld oplevert. Hoofdeconoom Han de Jong van ABN Amro noemt het document 'het meest uitgebreide en onderbouwde document dat sinds de overwinning van Syriza naar buiten is gekomen'.
Helaas is het succes van het plan volgens De Jong slecht in te schatten. Zo wordt er vanaf nu beter toezicht gehouden op illegale handel in olie, tabak en alcohol en worden de controles op belasting en BTW-fraude aangescherpt. De effectieve belastingdruk wordt hiermee verhoogd. Aan de uitgavenkant wordt nauwelijks gesneden en het lijkt weinig waarschijnlijk dat de Noord-Europese landen hiermee akkoord gaan.
Zeker omdat hier en daar uitgaven worden opgevoerd. Gepensioneerden met een laag inkomen krijgen hun dertiende maand weer terug, eerder ingevoerde korting op de pensioenen wordt weer teruggedraaid en het minimumloon wordt alweer geleidelijk verhoogd. Van privatisering wil Athene weinig weten.
De Europese Centrale Bank (ECB) gaat ondertussen door met het opkopen van allerlei obligaties. Het idee is dat problematisch schuldpapier van de balansen van commerciële banken verdwijnt en deze dus meer kunnen gaan uitlenen. De Duitse ECB-bestuurder Sabine Lautenschläger maakte deze week kenbaar dat met de huidige lage rente de operatie gedoemd is te mislukken.
De interbancaire rente, Euribor genoemd, staat historisch laag. Bij een looptijd van drie maanden wordt 0,019 procent gerekend. De herfinancieringsrente van de ECB zelf ligt op 0,05 procent. Banken kunnen al zo goed als gratis lenen en vooralsnog heeft dit niet geleid tot een significante groei van de kredietverlening. Duitsland stemde eerder tegen de operatie.
Voor de agribusiness betekenen de Griekse zorgen en het opkopen van obligaties in elk geval dat de ECB de rente voorlopig niet zal durven verhogen uit angst voor een economische terugval, terwijl de druk op de euro aanhoudt. De koers daalde sinds vorige week van $1,09 naar $1,07. Daarmee kan de EU vast meer exporteren, maar de druk heeft ook een keerzijde. Een zwakke munt kan de druk om echt concurrerender te worden, verlagen.