Home

Achtergrond

General Mills en Kellogg door Kraft omhoog

Als Warren Buffett wordt genoemd, letten aandeelhouders op. Buffett geldt immers als één van de meest succesvolle beleggers van zijn tijd.

Vorige week bleek dat zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway en een Braziliaans private equity fonds Kraft Foods willen overnemen en samenvoegen met sauzengigant Heinz. Het oude, in twee stukken gebroken Kraft wordt weer de voedingsgigant die het ooit was. De deal onderstreept de goede perspectieven die de meesterbelegger al langer ziet voor de agribusiness.

De transactie ondersteunde de beurskoers van General Mills en Kellog, twee andere Amerikaanse voedingsconcerns die net als Kraft proberen de wereldmarkt te veroveren. Blijkbaar is het sentiment van Buffett belangrijker geacht dan de gedachte dat de concurrent een stuk sterker wordt. Net als Kraft worstelen de twee bedrijven met een moeilijke thuismarkt en tegenvallende jaarcijfers. General Mills en Kellog lijken minder goed gepositioneerd verre groeimarkten te bedienen dan de Europese voedingsconcerns Nestlé en Unilever.

In beide gevallen stegen de koersen deze week ook door 'insider selling', kortom, omdat binnen het bedrijf onderdelen of management aandelen verkocht. General Mills-directeur Paul Danos verkocht 20.000 aandelen tegen een koers van $55,03 (€50,89). Het aandeel bewoog na de transactie richting $57 (€52,71). Het betreft een record. General Mills verhoogde 10 maart bovendien het kwartaaldividend van 41 naar 44 dollarcent. Operationeel realiseerde General Mills' yoghurtbedrijf Yoplait de beste kwartaalcijfers sinds lange tijd.

Analisten verschillen sterk van mening over de richting waarop het aandeel gaat bewegen. Recent zette de Amerikaanse bank Morgan Stanley een koersdoel op het aandeel van $51, dus ruim 10 procent onder de huidige koers. Morgan Stanley adviseert dus het aandeel te verkopen. Eerder kwam Bank of America tot dezelfde conclusie met een koersdoel van $53. Beide banken wachten op een serieuze koerswijziging van het concern. Citigroup adviseert juist het aandeel te kopen en verhoogde het koersdoel van $58 naar $60.

Bij Kellogg verkocht de Kellogg W.K. Foundation Trust 215.900 aandelen tegen een gemiddelde koers van $64,83, waarna het aandeel richting $66 steeg. Daarmee ligt het aandeel ruim boven de $58,80 die analisten gemiddeld verwachten. Een uitschieter is het Japanse Nomura, dat een koersdoel hanteert van $74. Het optimisme van Nomura is opmerkelijk. In februari maakte Kellogg nog bekend dat haar nettowinst in 2016 met bijna 75 procent is gedaald, op een bijna gelijke omzet.

In Europa verloren voedingsconcerns Nestlé en Unilever op de beurs een beetje terrein. Deze bedrijven lijken in hun huidige vorm veel te groot om een overnameprooi van Buffett of private equity te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.