Home

Achtergrond

Gasprijs komt in rustiger vaarwater, dieselprijs blijft gelijk

De gasprijs lijkt eindelijk in rustiger vaarwater terecht te zijn gekomen.

Hoofdpijndossiers Oekraïne en Groningen zijn voorlopig van de baan. Oekraïne heeft een halfjaarcontract afgelopen met het Russische gasbedrijf Gazprom. Ook is er duidelijkheid over de gaswinning in Groningen. In Lopersum mag geen gas meer worden gewonnen. Het productieplafond heeft de rechter echter in tact gelaten. Dit betekent dat per saldo niet minder gas geproduceerd zal worden. Mogelijk wordt de gaswinning in andere boorputten dan Lopersum opgeschroefd. Beide discussies zullen in het najaar mogelijk weer opspelen en opnieuw invloed kunnen hebben op de gasprijs.

De huidige relatieve rust op gasmarkt zorgt voor een daling van de gasprijzen op zowel de dagmarkt als de lange termijnprijzen. Handelsplatform TTF noteerde donderdag een koers van 20,5 cent per MWh. Contractprijs 2016 is 21,11 cent en 2017 is 21,3 cent.

De olieprijs lijkt deze week een nieuw evenwicht te hebben gevonden rond $ 65 per vat Brentolie (159 liter). Vorige week stond de koers nog niet zo hoog. De reden van de stijging zijn de Amerikaanse voorraadcijfers. De Amerikanen nemen minder olie in voorraad dan voorheen. De reactie van de markt op de voorraadcijfers heeft een beperkt effect, verwacht marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. De voorraden zaten immers al vol en er komt nog steeds bij, alleen minder. Wiegmink verwacht dan ook dat op termijn de olieprijs wel weer zal dalen.

De oplopende spanningen in het Midden-Oosten spelen overigens ook een rol in het oplopen van de olieprijs. De spanningen tussen Iran en Saudi-Arabië liepen deze week opnieuw verder op na een incident waarbij Saudi-Arabië twee Iraanse vliegtuigen heeft verhinderd te landen in de Jemenitische hoofdstad Sanaa.

De dieselprijs is gelijk gebleven ten opzichte van vorige week. Deze week rekent inkoopcollectief Farmers4all eveneens 98 cent per liter.

Op de elektriciteitsmarkt gebeurt niet zo veel spannends deze periode. De prijzen laten weinig beweging zien. Wat volgens Wiegmink wel opvalt, is dat de prijzen dit jaar minder scherp dalen dan normaal. Dit komt door de stroomexport van Nederland naar België. Het land produceert zelf minder stroom omdat het enkele kerncentrales moest stil leggen. OTC noteerde donderdag een dagprijs van €44 per MWh. Contractprijs 2016 is €48,25 en 2017 is €48,15.

Of registreer je om te kunnen reageren.