Home

Achtergrond

Euribor negatief, eurokoers stijgt

De interbancaire rente begeeft zich op nieuw terrein. Voor het eerst sinds 1998, toen Bloomberg begon met het verzamelen van gegevens, is de Euribor-rente met een looptijd van drie maanden onder nul gezakt.

Banken betalen dus andere banken om geld van de balans te krijgen. De Euribor, vaak referentie bij leningen, kwam woensdag uit op -0,001 procent en kan volgens Rabobank en ING verder dalen.

ING denkt dat een koers van -0,05 procent over zo'n twaalf maanden mogelijk is, waarna het percentage weer licht zou moeten toenemen. Rabobank rekent op -0,03 procent. Van de Nederlandse grootbanken houdt alleen ABN Amro vooralsnog vast aan een piepkleine positieve rente. Helaas betekent een negatieve Euribor niet direct dat bedrijven met variabele lening geld toe krijgen.
Waar vroeger op een meer lijvige Euribor afhankelijk van het risicoprofiel misschien een procent renteopslag werd gehanteerd, zijn opslagen gegroeid naar zo'n 2,5 procent gemiddeld. Het excuus: banken moeten van de toezichthouder meer spek op de botten krijgen, en daarvoor is marge nodig. Banken konden zich jaren geleden geen langdurig minieme rente voorstellen maar nu dit wel gebeurt, anticipeert men.
De daling van de Euribor is het gevolg van het omvangrijke opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), waardoor de markt is overspoeld door euro's. Daardoor dalen alle rentes op de geld- en kapitaalmarkten. Aan een negatief Euribor-tarief kleeft een risico. Dagelijks wordt geld geschoven van banken met overtollig geld naar banken die even wat tekort komen.
Banken 'verdienen' in de huidige situatie eigenlijk geld door niets meer aan collega-banken uit te lenen. De banken die even wat tekort komen, zouden in de problemen kunnen komen. Vooralsnog lijkt hiervan geen sprake en de ECB kan haar eigen negatieve depositorente weer positief maken en zo ook de Euribor boven water trekken. In het beste geval gaan banken door een negatieve Euribor het overtollig kapitaal uitzetten bij bedrijven. Dat is het doel van de ECB.
De waarde van de euro liep deze week wat op. De Europese economie presteert steeds sterker terwijl economisch nieuws in de VS nogal wisselvallig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.