Home

Achtergrond

Chinese graangigant in de maak

Het Chinese Cofco wil binnen drie tot vijf jaar naar de beurs. De beursgang moet het kapitaal leveren waarmee de onderneming toe kan treden tot de wereldelite van de graanhandel. Van een grote consument wordt China plots een concurrent in grondstoffenland, en wel met Nederlandse hulp.

Topman Ning Gaoning van Cofco maakte onlangs op de FT Commodities Global-top bekend dat het bedrijf op de middellange termijn naar de beurs wil. Een beursgang levert geld op waarmee het concern verder kan groeien. Minstens zo belangrijk vindt Ning dat de onderneming met een beursgang een sterker resultaat gedreven en internationaal karakter krijgt.

Cofco wil zich meten met grote concerns

Cofco wil zich meten met de grote concerns die al decennia de internationale graanhandel domineren, bekend als de ABCD Groep. De groep bestaat uit de Amerikaanse ADM, Bunge en Cargill en het Franse (Louis) Dreyfus. Geen geringe opgave. Het kwartet was samen vorig jaar goed voor een omzet van €316 miljard. Cargill steekt er bovenuit met omgerekend €126,9 miljard.
Cofco nam vorig jaar voor vele miljarden een meerderheidsbelang in zowel de landbouwdivisie van handelsconcern Noble in Hongkong en het Nederlandse Nidera. Laatstgenoemde mag zich net als bijvoorbeeld het Zwitserse Glencore en enkele breed georiënteerde handelshuizen rekenen tot de wereldwijde subtop en zal daarom een cruciale rol spelen in het netwerk dat Cofco aan het spinnen is. Nidera wordt geleid vanuit Rotterdam maar is in de praktijk vooral sterk in Zuid-Amerika maar ook Oost-Europa.

Cofco is op papier Bunge voorbij

Door de overnames kwam het bedrijf vorig jaar op een omzet van ruim €60 miljard. Daarmee is Cofco op papier Bunge al voorbij, maar Cofco is zoals veel Chinese bedrijven niet heel transparant. In de omzet zitten ook tal van activiteiten die zich niet direct onder landbouw laten scharen. Ook de ABCD houdt zich wel bezig met vastgoed en oliehandel, maar bij Cofco lijkt de diversifiëring van activiteiten nog veel verder te zijn gegaan. Bovendien wordt Cofco veel minder als één concern aangestuurd, meer als conglomeraat.

Chinese overheid is eigenaar van Cofco

De expansie van Cofco in de productie en handel is spectaculair te noemen. Het bedrijf was lang een stille grootheid die vooral voor Chinese verwerkers of zichzelf heel veel grondstoffen inkocht op internationale markten. De Chinese overheid is nog altijd eigenaar van Cofco. Sterker, Cofco rapporteert aan de nationale raad of Guowuyuan onder leiding van premier Li Keqiang. De staat vindt het om strategische redenen onwenselijk dat China voor haar voedselbehoefte afhankelijk is van buitenlandse bedrijven.

De vraag naar voeding groeit in China sterker dan de eigen productie. Zelfvoorziening is een utopie en de staat lijkt zich daar toenemend van bewust. Plan B is het verkrijgen van controle over de import. Ning kondigt in een gesprek met persbureau Reuters aan dat na de integratie van de activiteiten van Noble en Nidera, meer overnames zullen volgen. De Chinees noemt Noord-Amerika "een plaats die je niet kan negeren". De VS is 's werelds grootste exporteur van granen en een grote producent van zo ongeveer alle landbouwproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.