Home

Achtergrond 8 reacties

Canadese graanboeren zijn kritisch over privatiseringsdeal

Handelsbedrijf Bunge en een Saoedisch investeringsfonds kopen samen een meerderheidsbelang in de Canadian Wheat Board (CWB). CWB had van 1935 tot 2012 in Canada het monopolie op de inkoop van tarwe en gerst en werd gerund als een boerencoöperatie. Boeren volgen de deal met argusogen.

Als Bunge beweegt, beweegt de graanhandel als geheel een beetje. Het Amerikaanse agriconcern behoort met ADM, Cargill en (Louis) Dreyfus tot de zogeheten ABCD-groep van dominante graanhandelsbedrijven. Bunge realiseerde vorig jaar een omzet van $ 57,8 miljard (€ 53,8 miljard) en beschikt over een wereldwijd netwerk van graanterminals, schepen, crush-installaties en akkerbouwgrond.

Canadian Wheat Board (CWB) kan zich met deze grote handelshuizen niet meten. De waarde van de tarweoogst lag jaren tussen omgerekend € 4,5 en € 6,8 miljard. CWB was in overheidshanden vooral een doorgeefluik, met als meeste toegevoegde waarde een bundeling van aanbod. Met de verkoop van 50,1 procent van de aandelen wordt CWB nu geprivatiseerd. Van een overnamesom is geen sprake. CWB was al met schuld overladen.
De overnemende partijen, een joint-venture genaamd 3G Global Grain, beloven omgerekend € 190 miljoen te investeren; geld om een investeringsachterstand in te lopen. De bedrijven benadrukken het boerenbelang zwaar te laten wegen. De overheid houdt 49,9 procent van de aandelen in een trustfonds, ‘ten behoeve van boeren die CWB beleveren.’
Door de deal kan Bunge een gat in zijn wereldwijde graannetwerk vullen. Het is een wens die topman Soren Schroeder vorig jaar al eens uitsprak. Het Saoedische staatsfonds Sabic koopt een stuk controle over de levering van graan, nadat het opzetten van een omvangrijke teelt in Saoedi-Arabië zelf is mislukt.
Saoedi-Arabië is momenteel één van de grootste importeurs van voeding wereldwijd.
Voor Canadese boeren is het voordeel van de overname veel minder duidelijk. Nadat CWB het monopolie verloor, ging al een groot deel van het aanbod naar derde partijen. Duizenden boeren, verenigd in de alliantie Farmers of North America, probeerden in 2014 voldoende geld op te halen om CWB zelf op te kopen, maar dit mislukte. Voorzitter Jan Slomp van de National Farmers Union in deelstaat Saskatchewan vindt de transactie voor boeren een gemiste kans hun verkoopmacht te vergroten ten opzichte van de multinationals.
De Western Canadian Wheat Growers Association is dan weer kritisch positief. De Canadese markt wordt nu gedomineerd door Cargill, Glencore en Richardson International. Het CWB kan met Bunge beter een vuist maken en de concurrentie om het graan opvoeren.

<p>Graanoogst in Canada. Privatisering van de Canadian Wheat Board moet een forse investeringsimpuls opleveren.</p>

Laatste reacties

 • ed12345


  Farmers of North America  Of kort weg FNA ben ik zelf ook lid van al  jaren (de organisatie bestaat maar pas een jaar of 15)

    FNA heeft de kans om de CWB over te nemen gemist op 2 punten de organisatie was wat aan de kleine kant en last but not least de arm in de politiek is nog te kort ,dit is laatst nog gebleken FNA wilde aan de St Laurent rivier een terein kopen om kunstmest met zeeschepen te kunnen aanvoeren alles was in kannen en kruiken maar toch werd die vergunning ingetrokken ,wij vermoeden toen de kunstmest groten o.a Cargill er goed lucht van kregen zij van hun politie invloed gebruik hebben gemaakt

  Als Bunge de CWB overneemt denk ik niet dat de prijzen voor de boer daar beter op worden

 • ed12345


  Poilitie invloed; moet natuurlijk; politieke invloed; zijn

 • W Geverink

  The CWB heeft zichzelf  jaren geleden al zoveel spijkers in de doodskist geslagen dat de politiek alleen nog maar het genade schot hoefde te geven. Als de CWB het handig had aangepakt was het als ijzersterke organisatie nog steets in de race.

 • koestal

  zo wordt de zeggenschap en marktwerking weer ongunstig beinvloed

 • ed12345


  Geverink daar heb je volledig gelijk in .Ik denk wel dat van invloed is dat de staat eigelijk zoveel mogelijk wil privatiseren ,Jammer want in het verleden was de CWB echt wel nuttig om uitbuiting door prijsafspraken van de andere graanbonzen te voorkomen .En voor de onwetende ,kartel vorming verboden ??? in de zomer worden er golf tournooi's gehouden uitsluitent voor de chefs van de grote graanhandelaren (een van mijn vrienden gaat er ook naar toe) daar wordt niet alleen over golf gepraat .de kleinere graanhandelaren bellen elkaar bijna dagelijks om elkaars positie te weten

 • ed12345


  Ik kreeg gisteren een brief van FNA met uitleg van de gemiste kans met de overname van de CWB  .De boeren lid van FNA hadden de gevraagde 250 miljoen beschikbaar de later gevraagde 300 hadden er ook gekomen .De politieke arm van Bunge zal daar wel van grote invloed zijn geweest

  Zoals het er nu uitziet wordt er door middel van mede investeerder door de leden wel een stikstoffabriek gebouwd

 • W Geverink

  In plaats van boeren in de gevangenis te gooien voor het verkopen van graan aan een zelfgevonden klant in de states had de CWB moeten zeggen dat is mooi maar als je wil exporteren dan gaat dat wel via ons. Ook maak je als CWB geen vrienden als deze de betreffende boer voor zijn tijd en moeite alleen maar de poolprijs uitbetaald en de meerprijs in eigen zak steekt. De CWB had als ze slim was geweest exporterende boeren alleen administratiekosten in rekening moeten brengen. Iedereen blij. Het was voor de west Canadese boeren een verschrikkelijke trap in de kloten toen een boer uit oost Canada ongehinderd met een vracht graan dwars door west Canada kon rijden en zijn graan doodleuk in (ik dacht) Montana verkocht. West Canadese boeren werden voor presies dezelfde handeling in de gevangenis gegooid. 

 • agratax2

  Het heeft er mondiaal alles van dat de boeren hun vanaf begin 1900 opgebouwde handelskracht (co-op's) weer afstaan aan de de handel, die kennelijk sterker is gebleken dan de verenigde boeren. Of moeten we concluderen dat de boeren nooit echt macht hebben gehad, omdat ze al hun zaken Nationaal wilden regelen en dus aan de buitengrens in handen vielen van de Internationale Handelaren, die zich van het verbod op onderlinge afspraken niets aantrekken en als moet de overheden aan zich binden via ?????. Dit hadden de boeren ook kunnen doen lijkt me.  

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.