Home

Achtergrond 2 reacties

Aandelen Pepsico en Yara onder druk

De koers van het aandeel Pepsico is ten opzichte van vorige week 3 procent gedaald.

De daling heeft iets tragisch, want Pepsico rapporteerde een beter dan verwachte winstcijfer. Pepsico blijft nu al 13 kwartalen achter elkaar de gemiddelde verwachting van Wall Street-analisten gepolst door Reuters voor. Het aandeel steeg na de bekendmaking dan ook, maar helaas voor de Amerikanen slechts even.

De Amerikaanse producent van merken als Frito-Lay's, Cheetos en Pepsi Cola profiteerde van een sterke vraag naar chips in Noord-Amerika en verhoogde hier prijzen voor frisdranken zonder dat dit ten koste ging van de vraag.  De sterke prestaties van Pepsico in Noord-Amerika overschaduwen een wat ingezakte Europese markt. Hier slaagde het bedrijf er niet in prijzen ongestraft te verhogen.

Maar een andere mogelijkheid is er nauwelijks voor Amerikaanse concerns nu de euro een stuk zwakker staat ten opzichte van de dollar. Het is ook het vooruitzicht op wisselkoersproblemen die het aandeel omlaag duwen. Zo'n 30 procent van haar omzet wordt buiten de VS gerealiseerd. In 2015 heeft de dollar tegenover een mandje munteenheden zo'n 9 procent aan waarde ingeleverd.

Pepsico vreest dat de 'harde dollar' de omzet dit jaar zo'n 10 procentpunt zal drukken en de winstgevendheid 11 procentpunt. Het bedrijf probeert het tij te keren door te snijden in de kosten. Volgens CEO Indra Nooyi kan Pepsico dit jaar $1 miljard aan besparingen realiseren, maar hoe precies is onduidelijk.

Bovendien blijven aandeelhouders aanhikken tegen het mogelijk toch zwakke fundament van bedrijven als PepsiCo en aartsrivaal Coca Cola. Frisdrank verliest marktaandeel en oude snacks worden toenemend vervangen door gezondere varianten. Het lijk wachten totdat een activistische belegger weer oppert dat de onderneming voor optimaal rendement gesplitst moet worden, tegen de zin van CEO Nooyi.

De aandelen van kunstmestfabrikanten K+S en Yara zijn flink gekelderd. Yara maakte een fors wisselkoersverlies van $233 miljoen bekend en dat drukte de stemming. Bovendien verwacht de Noorse stikstofspecialist een ware exportgolf van ureum uit China en moet het afschrijven op een fabriek in Libië. Net als bij Pepsico zijn de kwartaalcijfers van Yara ironisch genoeg vrij positief.

Het bedrijfsresultaat is 50 procent gestegen en de omzet 28 procent. De onderneming profiteert van de lage gasprijs. Gas is een belangrijke kostenpost bij de productie van stikstofkunstmest. De vraag naar stikstofkunstmest neemt voorzichtig toe, al laten prijzen te wensen over. K+S verloor eveneens terrein. Net als Yara leidt de onderneming onder een lagere prijs voor granen en oliezaden. Een lagere prijs leidt tot dalende inkomens voor boeren. Daar kwam deze week nog eens bij dat de grote branchegenoot PotashCorp haar winstverwachting naar beneden bijstelde. Verkoopvolumes stijgen maar prijzen blijven gematigd.

Laatste reacties

  • koestal

    Ook Mac Donalds doet het de laatste tijd niet goed

  • koestal

    Ik wil geen cola meer en ook  geen kunstmest

Of registreer je om te kunnen reageren.