Home

Achtergrond

Aandeel JBS in 2015 44 procent gestegen

Het aandeel JBS zit dankzij hoge rundvleesprijzen en een zwakke real in de lift.

In een week tijd won het aandeel 9 procent aan waarde op de beurs in São Paulo, de Bovespa. Het vleesconcern sloot woensdag af op een koers van ruim 16 real en daarmee ligt de koers 44 procent hoger dan bij aanvang van het jaar. JBS presteert daarmee een stuk beter dan de index van de Braziliaanse beurs, die minder dan 5 procent plust.

De oorzaak van het beurssucces van JBS is divers. Het bedrijf profiteert van de Russische boycot van landbouwproducten uit een serie westerse landen. Brazilië was voor Rusland al hofleverancier van geïmporteerd vlees, maar nu is ze zo ongeveer de enige gegadigde groothandel en supermarkten te beleveren. Daar komt bij dat de real is verzwakt door economische malaise in Brazilië. JBS hoeft van de thuismarkt even niet veel te verwachten, maar slaagt er blijkbaar door de goedkope munt wel in veel grotere volumes te exporteren.
In 2014 zag JBS haar exporten met 40 procent toenemen. Het vleesconcern levert alle typen vlees, maar heeft vooral profijt van stevige rundvleesprijzen. Meer dan 80 procent van haar omzet wordt in dollars gerealiseerd, waardoor de cijfers in real er plots ook een stuk sterker uitzien. De koers van aandeel van concurrent Brasil Foods is eveneens gestegen maar hier moet nog een achterstand worden ingehaald. Het bedrijf leunt iets meer op de Braziliaanse thuismarkt en is onderwerp van onderzoek naar belastingfraude.
Het aandeel Fonterra heeft sinds de aanvang van het jaar bijna 10 procent ingeleverd en staat nu op een All-time dieptepunt van 5,43 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD). Het zuivelconcern rapporteerde recent teleurstellende cijfers over de eerste zes maanden van het gebroken boekjaar dat het hanteert. De omzet daalde 14 procent en de nettowinst 16 procent en dat was veel meer dan veel analisten hadden verwacht. Aandeelhouders en leden vragen zich terecht af of Fonterra de markt wel voldoende informatie biedt.
Hoewel Fonterra de verwachting voor de melkprijs gelijk hield, schroefde het wel de dividendverwachting 5 cent terug naar 20 tot 30 cent per aandeel. Fonterra heeft last van vraaguitval in Rusland en het Midden-Oosten, maar worstelt vooral met haar grootste afzetmarkt: China. De Chinese omzet van Fonterra daalde van 3,1 miljard NZD in het eerste halfjaar vorig jaar naar 1,2 miljard NZD. Daarmee is de omzet ongeveer terug op het niveau van twee jaar geleden, maar onderstreept de beweeglijkheid van de Chinese markt.
De vraag is hoe het bedrijf geraakt wordt door toenemende kritiek van boeren die Fonterra steeds minder ervaren als een sterke coöperatie die het boerenbelang voorop stelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.