Home

Achtergrond

AB Foods omlaag door wisselkoersen

Het aandeel van Associated British Foods, kortweg AB Foods, staat onder druk door wisselkoersen.

In de afgelopen zes maanden boekten de eigenaar van kledingwinkelketen Primark en British Sugar nog wel een aardige winst voor belastingen, maar wisselkoersveranderingen drukten het resultaat met 11 miljoen pond (€15,4 miljoen). Daarnaast had het suikerbedrijf opnieuw last van gedaalde suikerprijzen. British Sugar draaide een miljoenenverlies en dat raakt ook het aandeel van concurrent Südzucker.

Als de huidige koersen doorzetten dan zal het verlies de komende zes maanden ruim verdubbelen en daarna nog sterker toenemen. AB Foods-topman George Weston, wiens familie de grootste aandeelhouder is, schat in dat koersen rond het huidige niveau zullen blijven. Hij benadrukt dat het bedrijf ondertussen wel goed blijft verkopen en in de lokale munteenheid waar het afzet behoorlijke marges draait.
De waarde van de euro is ten opzichte van de dollar de afgelopen zes maanden met zo'n 20 procent afgenomen.
De euro verloor ook terrein ten opzichte van het Britse pond. De suikeractiviteiten van AB Foods maken kosten vooral in ponden maar verkopen vooral in euro's. Primark koopt een groot deel van haar materialen in Azië in dollars en verkoopt veel in euro's en ponden.
Het aandeel AB Foods staat nu op het laagste niveau sinds 29 oktober. Analisten van Barclays hebben hun winstverwachting per aandeel verlaagd van 98,8 pence naar 97,5 pence. Voor het jaar erna verwacht de Londense bank nu een winst van 98,1 pence. De meeste analisten adviseren het aandeel vast te houden.
Het aandeel K+S staat tevens flink in de min ten opzichte van vorige week. De Duitse producent van zout en kali opereert al langer in een moeilijke markt, waar Russen en Wit-Russen een prijzenoorlog voeren. Recent sloot China met het Wit-Russische Belaruskali een leveringscontract voor 315 dollar per ton afgesloten en dat is toch weer duidelijk minder dan in de markt werd verwacht.
De Scotiabank in Canada, een belangrijke kaliproducent, schreef deze week dat kaliprijzen dit jaar vrijwel zeker gaan dalen. K+S is niet goed gepositioneerd voor een wereld met lage kaliprijzen. De onderneming uit Kassel heeft een hogere kostenbasis dan concurrenten in Rusland, Wit-Rusland, Canada en de VS. Het bedrijf probeert het tij te keren door fors in de kosten te snijden en zal op 12 mei met sterke kwartaalcijfers moeten komen om wat vertrouwen van aandeelhouders terug te winnen.
Het aandeel Syngenta krabbelt ondertussen weer wat op na de publicatie van teleurstellende cijfers. De Zwitserse producent van zaden en gewasbeschermingsmiddelen ziet boeren van mais naar soja overstappen en verkoopt wat minder middelen door een lagere insectendruk in Zuid-Amerika. Na de schok kwam echter een geruststellende mededeling van de directie dat de doelen voor dit jaar naar verwachting gewoon gehaald worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.