Home

Achtergrond

Zorgen over Brazilië raken JBS en Brasil Foods

Beleggers hebben blijkbaar weinig vertrouwen in Brasil Foods.

De Braziliaanse vleesreus presenteerde een week geleden trots sterk verbeterde jaarcijfers. De nettowinst bleek in 2014 meer dan verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder en de omzet was 4 procent toegenomen. De "return on investment" nam 4,6 procentpunt toe tot 11,8 procent. Het bleek te weinig en te laat. Beleggers lieten het aandeel na de presentatie van de cijfers ruim 6 procent in waarde dalen.

Vasthouden

Analisten handhaven overwegend het advies het aandeel vast te houden. Kopen wordt door een enkeling geadviseerd. Het aandeel sloot woensdag af op een koers van $21 in New York. In november noteerde Brasil Foods nog ruim boven $26, terwijl het dieptepunt in de laatste 52 weken op $18 lag. JBS presteerde beter, hoewel analisten hadden gedacht dat de Russische importstop jegens Amerikaanse en Europese leveranciers het bedrijf meer zou opleveren.

Hoge schuld

Brasil Foods gaat al enige tijd gebukt onder een relatief hoge schuld en een niet geringe blootstelling aan de thuismarkt. Dat is een verschil met concurrent JBS, dat meer gericht is op de export en flink profiteert van toenemende exporten naar Rusland. De thuismarkt ziet er niet goed uit. In China bestaan zorgen over "maar" 7 procent groei; Brazilië vreest voor recessie.
Een groot corruptieschandaal bij het grootste bedrijf van Brazilië, oliemaatschappij Petrobras, zet markten verder onder druk. Omdat ook veel politici zijn betrokken bij het schandaal wat de stabiliteit van de regering ondermijnt. Dagblad Valor Econômico gooide olie op het vuur door uitgebreid te berichten over het bezoek van Standard & Poor's aan Brazilië. De kredietbeoordelaar vindt Brazilië al nauwelijks kredietwaardig, maar zou overwegen het land de junkstatus toe te kennen.

Munt stort in

JBS wordt overigens wel degelijk ook geraakt door de faalmodus waarin het land verkeert. Een aparte beursgang van een deel van JBS is uitgesteld. Een voordeel van al dit slechte nieuws: de Braziliaanse munt stort ineen. Tegenover de dollar tikte de waarde van de real het laagste niveau aan sinds 10 jaar en dat kan Braziliaanse producten aantrekkelijker maken voor export.

Omdat de graanprijs onder druk blijft staan, leverden veel leveranciers van boerderijbenodigdheden terrein in op de beurs. Kunstmestconcern Yara verloor bijvoorbeeld 4,5 procent op weekbasis, trekkerproducent Case New Holland 3,3 procent en Monsanto 3,5 procent. Laatstgenoemde mocht zich deze week verheugen op weer een extra bank die het aandeel actief volgt. Het Britse Barclays volgt het aandeel van de producent van zaden- en gewasbeschermingsmiddelen voortaan. Barclays begint met een koersdoel van $131 en dat is toch ruim $10 meer dan het huidige niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.