Home

Achtergrond 1322 x bekeken

Vogelgriep raakt Tyson en JBS

Nieuwe berichten over vogelgriep in de Verenigde Staten leidden er woensdag toe dat beleggers in koortsachtig tempo afscheid namen van de aandelen van Amerikaanse kippenvleesbedrijven.

De koers van Tyson Foods daalde woensdag 5,6 procent nadat een verdenking van vogelgriep werd vastgesteld in Arkansas, in het hart van de Amerikaanse 'Broiler Belt'. Arkansas is bovendien de thuisbasis van Tyson Foods, al betreft de besmetting vooralsnog niet zijn kippen.

Sanderson Farms en Pilgrim's Pride leverden meteen na het nieuws respectievelijk 5 en 9 procent in, al eindigden de aandelen uiteindelijk 4 procent in de min. Het Braziliaanse JBS sloot als eigenaar van Pilgrim's Pride de dag 3,6 procent lager af. Pilgrim's Pride is na Tyson Foods in de VS de grootste producent van pluimveevlees. De bedrijven worstelen op de beurs al een tijdje, met name vanwege vrees dat de dure dollar exporten bemoeilijkt.
De USA Poultry & Egg Export Council vreest dat dertig tot veertig landen vanwege de laatste berichten handelsbeperkingen zullen invoeren. De grote vraag is of Mexico hiertoe ook zal overgaan. Het land is normaliter de grootste importeur van Amerikaans pluimveevlees en de Mexicanen blokkeren al importen uit de staten Californië, Minnesota en Missouri. Tyson Foods benadrukt dat het in meerdere staten produceert en dus blokkades kan omzeilen.
Met een koers van $37,60 is Tyson Foods ver verwijderd van de top in de laatste 52 weken, bijna $45. De vijftien financiële spelers die het aandeel volgen, hadden vorige week nog gemiddeld een koersdoel van $49. JBS wordt wat minder direct geraakt. JBS is minder afhankelijk van kip als Tyson Foods en voert bovendien veel uit naar de wereldmarkt vanuit Brazilië. Omdat de Braziliaanse munt real onder druk staat, wordt uitvoer vanuit dit land juist goedkoper.
De koersen van machinebouwers Case New Holland (CNH Industrial) en Agco, het bedrijf achter onder meer Fendt en Massey Ferguson, staan tevens onder druk. Sergio Marchionne verkocht als topman van CNH Industrial 600.000 aandelen in zijn eigen onderneming, en wel voor een som van €4,6 miljoen. Het ziet er nooit erg goed uit als de topman het een goed moment acht afscheid te nemen van aandelen. De aandelen van toeleveranciers verloren al veel terrein door dalende boereninkomens.
Wellicht kunnen de bedrijven hoop putten uit nieuwe cijfers van het Amerikaanse ministerie van landbouw. Dat stelde tot verrassing van een groot deel van de markt de prognoses voor mais en tarwe negatief bij. Nog altijd stevent de wereld af op een uitzonderlijk grote oogst en zal de graanprijs ver verwijderd blijven van echt hoge niveaus, maar de bijstelling zorgt in elk geval voor enigszins oplevende prijzen, wat zich dus vertaalt in wat meer koopkracht bij boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.