Home

Achtergrond

Spanningen in het Midden-Oosten jagen olieprijs iets op

Op de oliemarkt is sinds woensdag onrust ontstaan over de luchtaanvallen van bondgenoten van de in het nauw gedreven Jemenitische regering op de Houthi-rebellen.

Door die aanvallen groeit de vrees voor een verdere verspreiding van de onrust in het Midden-Oosten, waardoor de levering van olie kan worden verstoord.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg 3,8 procent tot $ 51,08 en Brent ging 2,8 procent omhoog naar $ 58,06. Woensdag sloot de koers uiteindelijk toch lager af op $ 56,12. 
Overwegend Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië schoten de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi in de nacht van woensdag op donderdag te hulp door luchtaanvallen uit te voeren op doelen van de Houthi's.

Jemen heeft een zeer strategische ligging in het Midden-Oosten. Door de zeestraat Bab el Mandeb, die de Rode Zee met de Golf van Aden verbindt, worden dagelijks miljoenen vaten olie vervoerd. De Rode Zee is verbonden met het Suezkanaal, aldus het ANP.

Enkel kijkend naar vraag en aanbod van olie dan blijft de prijs onder druk staan. Dit komt door overproductie in de Verenigde Staten en Saudi Arabië en sterk oplopende olievoorraden. Vraag naar meer olie is er op de wereldmarkt nauwelijks. De dieselprijs volgens Farmers4all is deze week € 0,93 per liter.

In het kielzog van oplevende olieprijs, kruipt ook de gasprijs iets op. Handelsplatform TTF noteert een contractprijs voor 2016 20,937 cent per kuub. Voor 2017 is het 20,789 cent per kuub. De vraag naar gas zal naar verwachting de komende periode afnemen omdat de winter definitief achter ons ligt en nachtvorst is vrijwel is uitgesloten. 
De stroomprijzen vertonen dezelfde tendens als de gas en olieprijs. Na een lichte daling vorige week, beweegt de prijs iets omhoog. Contractprijs 2016 is €48,53 per MWh en voor 2017 €48,33. 
De temperatuurverwachting voor de komende week is iets onder het seizoensgemiddelde. Hierdoor is een tijdelijke lichte stijging van de dagprijs voor gas en elektra mogelijk. Richting komend weekend neemt de hoeveelheid windenergie in Europa toe. Deze toename zal naar verwachting een dalend effect op de dagprijs van elektriciteit hebben, schrijven marktanalisten van Nuon.

Of registreer je om te kunnen reageren.