Home

Achtergrond

Overproductie drukt olieprijs

Op de energiemarkt is het deze week stabiliteit troef, met uitzondering van de oliemarkt. Afgelopen dagen ging de olieprijs verder onderuit.

Na een scherpe prijsval aan het begin van de week zette de daling zich de dagen daarna voort. Oorzaak hiervan is het toenemende overaanbod, dat zet prijzen onder druk. De prijs van een vat lichte Amerikaanse olie (van 159 liter) stond dinsdag tegen het middaguur 1,7 procent lager op $43,15.

Brentolie zakte deze week even onder de $53 en beweegt zich daarmee op het laagste niveau in ongeveer zes jaar. Sinds vorig jaar zijn de olieprijzen meer dan gehalveerd.

Ondanks een afname van het aantal actieve boorinstallaties in de Verenigde Staten blijft er in de VS toch sprake van een toenemend olieaanbod. De oorzaak ligt in de Brentolie, daarvan loopt de productie nog steeds op. Er blijkt netto per installatie meer olie geproduceerd te worden. Hierdoor is de totale olieproductie in de VS afgelopen weken blijven toenemen.

Overigens hebben China en India de lage olieprijs aangegrepen om de strategische voorraden dit jaar aan te vullen. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Het IEA denkt dat deze actie van China en India de markt van vraag en aanbod 'in potentie' zal stimuleren. Tot nu toe blijkt dat nog niet het geval. Eind vorig jaar kwam China naar buiten met details over de oliereserves. Het land meldde dat het 91 miljoen vaten als reserve achter de hand heeft. India hield er toe nu toe gaan strategische reserves op na, maar schijnt dit jaar voor $338 miljoen aan voorraad te willen bouwen. Overigens vallen de voorraden van India en China in het niet naast die van de VS, die met 696 miljoen vaten van 159 liter er de grootste olievoorraad ter wereld op na houdt.
De elektriciteitsmarkt zit in rustig vaarwater, door stabiele gas- en CO2-prijzen is de prijs voor levering in 2016 niet veranderd ten opzichte van vorige week. Door het ruime aanbod, de verminderde vraag en de 'rust' tussen Rusland en Oekraïne blijft de gasprijs eveneens stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.