Home

Achtergrond

Optimisme in eurozone houdt aan

Het economisch herstel in Europa lijkt door te zetten. Het Centraal Planbureau is opmerkelijk positief over de perspectieven voor de Nederlandse economie, maar ook Europees neemt optimisme toe.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi was vorige week tijdens een persconferentie opperbest gestemd. De ECB heeft de groeiramingen naar boven bijgesteld. Voor 2017 wordt zelfs uitgegaan van een groei van 2,1 procent, het hoogste percentage sinds 2007.

Maar 2017 is ver weg en een groot deel van het groeitempo wordt bepaald door de wisselkoers en de olieprijs. De laatste weken daalde de waarde van de euro om deze week uit te komen op $1,0578, het laagste niveau sinds 13 januari 2003. De seinen staan voor de euro sinds april 2014 al op rood. Marktvorsers van Rabobank en ING verwachten dat de euro tussen een waarde van  $1 en $1,10 zal blijven zweven. ABN Amro denkt dat in 2016 de euro onder de $1 zakt.
Een lage waarde is goed voor de export en dat is waar de Nederlandse agribusiness de meeste omzet en winst vandaan haalt. Maar een zwakke euro verbloemt deels ook gebrek aan concurrentiekracht in Zuid-Europa. Het zal een hele klus worden Zuid-Europese landen tot hervormingen te dwingen. De tweede pilaar onder hernieuwd Europees optimisme lijkt minder stevig. De olieprijs daalde eerder enorm maar inmiddels stijgt de prijs weer en het prijsherstel lijkt door te zetten.
Het interbancaire rentetarief is bij een looptijd van drie  maanden inmiddels gedaald tot een nieuw dieptepunt van 0,03 procent. De zogeheten Euribor wordt vaak gebruikt als referentie bij bedrijfsleningen. Banken lenen dus bijna gratis van elkaar. De ECB vraagt een rente van 0,05 procent wanneer banken geld lenen. Als banken geld bij de ECB stallen, betaalt men 0,2 procent. De rentes moeten banken stimuleren geld uit te lenen aan bedrijven en consumenten.
De ECB-rentes maken dat de Euribor volgens de grootbanken naar verwachting nog wel een jaar rond de 0 procent blijft liggen. Zowel rente als wisselkoers kunnen natuurlijk wel sterk beïnvloed worden door een eventuele escalatie van het conflict van geldschieters met Griekenland.

Of registreer je om te kunnen reageren.