Home

Achtergrond 2 reacties

Olieprijs vindt nieuw evenwicht, gas en stroom duurder

Saudi-Arabië is niet van plan om zijn olieproductie ook maar enigszins terug te schroeven. Minister van Olie Ali Al-Naimi zei woensdag op een bezoek in Berlijn dat het land zo veel olie levert als zijn afnemers nodig denken te hebben. Dat meldde persbureau ANP.

Saudi-Arabië is 's werelds grootste olieproducent. Door een overaanbod halveerde de olieprijs in de afgelopen maanden. Overige olieproducerende landen verenigd in Opec drongen er de afgelopen maanden bij Saudi-Arabië op aan de productie terug te schroeven, om prijsval tegen te gaan.

Al-Naimi wil echter niets weten van een lagere productie. Alleen als olieklanten de grondstof niet meer wil, overweegt Saudi-Arabië de uitvoer naar beneden bij te stellen. Dat is onwaarschijnlijk scenario, aldus de minister, omdat Saudi-Arabië in zijn ogen wordt beschouwd als de meest betrouwbare leverancier te wereld.

De olieprijs schommelt voor de derde week op rij rond de $60 per vat (159 liter) Brentolie. Daarmee lijkt de olieprijs een nieuw evenwicht te hebben gevonden. Marktanalisten van Nuon verwachten dat ook komende week de prijs gelijk blijft.

Ook de dieselprijs fluctueert nauwelijks. Inkoopcollectief Farmers4all hanteerde deze week een verkoopprijs van 96 cent per liter. Vorige week kostte 1 liter 95 cent.

De gasprijs is de afgelopen weken omhoog geduwd door het besluit van het kabinet om de gaswinning in Groningen te verminderen. Ook spanningen tussen Rusland en Oekraïne over gaslevering maakt de handel nerveus. De gasprijs op de dagmarkt liep daarom deze week opnieuw op naar 22,3 cent per MWh.

Toch wijzen alle signalen in de markt erop dat de gasprijs weer zal gaan zakken, zegt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies. Hij baseert zich op de gasvoorraden. Door de milde winter zitten die nog vrij vol, waardoor de vraag naar gas niet groot is.

De elektriciteitsprijs kruipt met de gas- en kolenprijs mee omhoog. Contractprijs 2016 en 2017 is €40,30 per Mwh. Dit zijn daluurprijzen. De stroomprijs op de dagmarkt is €49 per MWh. Volgens Wiegmink opmerkelijk hoog. Vooral omdat het aanbod windenergie groot was in de afgelopen week. De energieprijzen in Duitsland daalden wel. Vermoedelijk komt dit doordat de Belgen veel Nederlandse stroom kopen. België kampt met een stroomtekort door defecte centrales.

Laatste reacties

  • Jaap39

    Ach, over een paar jaar mag Shell schaliegas produceren in Oekraine, ze hebben de rechten toegewezen gekregen van Oekraine. 7 biljoen m3 oid. Samen met Chevron. Komt er weer genoeg gas. En inderdaad prijs mooi omlaag zou je zeggen. Ben benieuwd wat voor gevolgen dit weer kan hebben.

  • alco1

    De olie productie over de hele wereld wordt door maar een paar mensen bekonkeld. Zelfs één persoon uit Saoedi Arabië kan dit boycotten.
    En dan zijn er ook nog mensen die denken dat melkquotum, die een rem geeft maar in een paar landen enig effect zal hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.