Home

Achtergrond

Megaclaim stuurt Südzucker omlaag

Beleggers hebben het aandeel Südzucker de afgelopen dagen gedumpt.

De oorzaak ligt in een miljardenclaim die retail en voedselverwerkers neerleggen bij Südzucker en twee concurrerende suikerbedrijven, Nordzucker en Pfeifer en Langen. Volgens de Duitse zakenkrant Handelsblatt moeten de bedrijven vanwege prijsafspraken mogelijk €3 miljard aftikken.

De claim vloeit voort uit een kartelzaak die vorig jaar speelde. De Duitse mededingingsautoriteit legde het drietal toen een boete op van €280 miljoen. Het aandeel Südzucker kelderde van zo'n €12,50 afgelopen week donderdag, naar een slotkoers van €11,41 afgelopen woensdag. De daling is niet de eerste domper voor het concern uit Mannheim.
De suikerprijs zit Südzucker al even dwars en vorig jaar was de winst in verschillende kwartalen ruim gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Geen wonder dus dat analisten niet massaal adviseren het aandeel te kopen. Warburg Research kwamen deze week met het advies het aandeel vast te houden en hanteren een koersdoel van €12. De grootbanken BNP Paribas en Commerzbank gaan uit van slechts respectievelijk €8 en €8,50.
Pijnlijke nieuwskoppen stuurden deze week ook de koers van het aandeel Monsanto omlaag. De Wereldgezondheidsorganisatie van de VN maakte bekend dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is. Voor de zaden- en gewasbeschermingsmiddelenproducent uit St. Louis betekent het nieuws dat alle alarmbellen af gaan. Commercieel is Roundup voor Monsanto heel belangrijk; eigenlijk is de herbicide zowat het enige middel dat ze naast zaden verkoopt.
Monsanto is uitvinder van glyfosaat, wat het onder het handelsmerk Roundup al decennia verkoopt. Nu is het laatste commercieel relevante patent al sinds het jaar 2000 vervallen, maar de meeste transgene gewassen van Monsanto zijn vaak zo genetisch aangepast dat ze anders dan onkruid precies tegen Roundup opgewassen zijn. Als gebruik van Roundup in de landbouw verboden wordt, zou dat voor Monsanto tot enorme economische schade leiden.
Geen wonder dus dat de Amerikanen direct de tegenaanval hebben ingezet. Ze vechten niet alleen de conclusies van de Wereldgezondheidsorganisatie aan, maar eisen zelfs dat het hele rapport wordt ingetrokken. Het kon niet voorkomen dat Monsanto op weekbasis 4 procent inleverde. Ook concurrent Syngenta verloor 2,4 procent. Dat glyfosaat daadwerkelijk verboden wordt, lijkt op korte termijn niet waarschijnlijk en analisten verwachten nog geen wegvallende vraag van boeren.
Feit blijft wel dat druk op prijzen voor graan, soja en suiker aanhoudt, waardoor boereninkomens onder druk staan en prijzen voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen daardoor ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.