Home

Achtergrond

Kans op Britse renteverlaging

Het deflatiespook waart al een tijdje rond in de Eurozone. Deflatie, waarbij prijzen gemiddeld dalen, wordt gezien als een bedreiging omdat het ertoe kan leiden dat consumenten uitgaven en bedrijven investeringen uitstellen.

De inflatieverwachtingen voor de Eurozone zijn de afgelopen weken wat verbeterd, maar nu duikt het deflatiespook op aan de andere kant van de Noordzee.

Tot verrassing van veel economen bleven prijzen in het Verenigd Koninkrijk precies op nul uit. Dat betekent dat de komende maanden waarschijnlijk prijzen gemiddeld zullen dalen. Dat roept de vraag op of de Bank of England in navolging van de Europese Centrale Bank de rente zal verlagen om de waarde van geld te ondermijnen.
Wanneer het rentewapen inderdaad wordt ingezet, zal de koers van het Britse pond kelderen. Daarmee komt de tweede grootste markt voor de Nederlandse agribusiness wellicht wat onder druk te staan. Het wordt immers relatief duurder voor Britse afnemers om producten uit de Eurozone te importeren, al moet gezegd dat voor veel productgroepen geen alternatieven zijn.
De regering van David Cameron is vooralsnog niet onder de indruk. Met de Lagerhuisverkiezingen in het vooruitzicht benadrukt de regering dat deflatie in de kern betekent dat de koopkracht toeneemt. De oppositie benadrukt dan weer dat prijsdalingen gevolg zijn van een gedaalde vraag naar producten. Een teken dus dat de economie onder druk staat. De oppositie heeft een punt: de kerninflatie, dus wanneer voedsel en energie niet worden meegerekend, is ook slechts 1,2 procent.
Voor een gezonde economie wordt in de Eurozone gemikt op een inflatie van minder dan maar dichtbij 2 procent. De Eurozone zelf is daar overigens ook nog lang niet, maar hanteert al een extreem lage rente waardoor het naar andere middelen moet grijpen om de economie aan te jagen, zoals het op grote schaal kopen van obligaties. In feite wordt daarmee direct geld in de economie gepompt.
De geldpersoperatie ondermijnt de waarde van de euro, zeker omdat in de VS een dergelijke operatie juist wordt afgerond. De euro won deze week weer wat aan waarde omdat vanuit de VS teleurstellend economisch nieuws kwam, wat doet twijfelen over de snelheid waarmee de VS de rente zal verhogen.

Of registreer je om te kunnen reageren.