Home

Achtergrond

K+S verhoogt dividend

K+S profiteert op de beurs van berichten dat de kalimarkt voorzichtig aan blijft trekken. Het aandeel noteerde woensdag bijna 10 procent hoger dan een week eerder. De Duitse producent van kali en zout verhoogde dan ook zijn dividend. Werd vorig jaar nog een schamele 25 cent per aandeel overgemaakt, nu belooft de onderneming 90 cent. In de markt werd gespeculeerd over 60 tot 70 cent.

Met een dividend van 90 cent is K+S weer terug bij haar oude streven, altijd 40 tot 50 procent van de winst 'terug' te geven aan aandeelhouders. Het schept vertrouwen in een bedrijf dat de laatste jaren de wind flink van voren had. Een jaar geleden was het bedrijf nog gedwongen haar dividenddoelen op te schorten, omdat de vraag naar kali en daarmee de prijs teleurstellend laag was.

Eigenlijk staat het aandeel K+S al enigszins onder druk sinds 2013, toen de Russische producent en wereldmarktleider Uralkali een prijzenoorlog aankondigde. Vorig jaar vond stabilisatie in de markt plaats en inmiddels staan de seinen weer op groen. Het afgelopen kwartaal stegen prijzen van kali gemiddeld 8 procent en voor 2015 verwacht K+S een 'significante verbetering van de winst'.
Hoewel voor 2015 een kleinere vraag naar kali dan vorig jaar wordt voorspelt, liggen de laatste ramingen wel hoger dan daarvoor. De sterke dollar maakt overzeese omzet in euro's ook wat hoger. Bovendien kan de prijs verder worden gestimuleerd door de overstroming van een grote Russische mijn. Als de Russen geen oplossing vinden, zou Uralkali zomaar 16 procent minder kunnen produceren in 2015.
Analisten van Baader Bank en Citi Group waren positief verrast na de presentatie van de jaarcijfers en voorspellingen voor 2015, maar houden vooralsnog vast aan het advies het aandeel te verkopen. Veel andere analisten adviseren het aandeel aan te houden. Het aandeel staat met €32 dichtbij haar top in de laatste 52 weken en noteert daarmee ook aanzienlijk hoger dan de bodem van €19 die in deze referentieperiode werd bereikt.
Tyson Foods pakte de afgelopen dagen weer wat verloren terrein terug. De uitbraak van vogelgriep in het hart van de Amerikaanse 'kuikenriem' en dan ook nog bij kalkoenen in Tyson's thuisstaat Arkansas leidde de laatste weken tot een forse duikeling op de beurs, waarbij ongeveer $1 miljard aan beurswaarde verloren ging. Maar woensdag wuifde de top van het vleesbedrijf bij een conferentie in Londen de angst in de markt weg door vast te houden aan de eerder genoemde winstverwachting van $3,30 tot $3,40 per aandeel.
Tyson benadrukte op zoveel plaatsen te produceren en bovendien verschillende vleessoorten, dat een catastrofaal scenario voor het bedrijf ondenkbaar is. Tyson benadrukte ook dat het veel verwacht van de samenwerking met McDonald's. De fastfoodketen wil vlees presenteren van kippen die geen antibiotica die ook op mensen invloed hebben, hebben gehad.

Of registreer je om te kunnen reageren.