Home

Achtergrond

Eurozone verrast positief

Economen waren de laatste maanden vooral somber over de eurozone.

Het IMF meldde zelfs dat het risico op een langdurige recessie zelfs 35 tot 40 procent is. De laatste weken verrast de muntregio echter met een serie positieve cijfers. Volgens de stemmingsbarometer van de Europese Commissie verbeterde het sentiment over de economie vrijwel overal, zelfs in Griekenland.

Maar er zijn ook harde cijfers. De particuliere kredietverlening is toegenomen. Volgens de Europese Centrale Bank komt dit zowel door een grotere vraag naar krediet als soepelere kredietvoorwaarden bij banken. Bedrijven lossen per saldo nog steeds af. ING denkt dat hernieuwd optimisme maakt dat over enkele maanden de bancaire kredietverlening aan bedrijven zal aantrekken.
Uit Duitse, Spaanse en Italiaanse cijfers blijkt dat de inflatie wat is toegenomen, al blijft sprake van licht gedaalde prijzen. De angst dat langdurige druk op prijzen ertoe leidt dat consumenten aankopen uitstellen, is daardoor verminderd. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zich een inflatie onder maar dichtbij 2 procent ten doel gesteld.
De belangrijkste reden voor optimisme ligt wellicht in Athene, dat een akkoord sloot met de eurogroep over alternatieve structurele hervormingen. De hervormingen zijn overigens nog niet definitief aangenomen en dus wachten nog ingewikkelde onderhandelingen. De eurozone kan mogelijk ook profiteren van de spoedige start van het opkoopprogramma voor obligaties dat de ECB Bank eerder aankondigde. Het juridisch kader is sinds deze week klaar.
De aankomende opkoopoperatie, bekend als 'quantitative easing', zet veel druk op de euro. De euro daalde donderdag tot het laagste niveau in 12 jaar tijd. Sinds de aanvang van 2015 is de euro tegenover de dollar 8 procent in waarde gedaald terwijl tegenover het pond een min van 7,7 procent kan worden genoteerd. Rabobank wijst ook op het aansterken van de Poolse zloty tegenover de euro, die nog wel even door kan zetten ondanks een Poolse renteverlaging.
Het Euribor-rentetarief is verder gedaald. Vorige week kwam de interbancaire rente bij een looptijd van 3 maanden uit op 0,044 procent maar inmiddels is de rente ruim gezakt tot onder 0,040 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.