Home

Achtergrond 29 reacties

Wanneer is nieuwe NB-vergunning nodig?

Veel veehouders die geen (actuele) Natuurbeschermingswetvergunning (NB-vergunning) hebben, doen er verstandig aan een nieuwe aan te vragen. Doen zij dit niet dan is de kans groot dat latent vergunde ruimte vervalt als de PAS deze zomer van kracht wordt.

Ook bedrijven die hebben uitgebreid of veranderd zijn na 7 december 2004 en geen actuele NB-vergunning hebben, doen er verstandig aan een nieuwe vergunning te aanvragen. Zo niet dan raken zij aangekochte ammoniakrechten kwijt als het nieuwe stikstofbeleid wordt ingevoerd.

Vrijwel iedere veehouder heeft een NB-vergunning nodig om te kunnen boeren. Dit is een vergunning die de provincie afgeeft. In de PAS wordt geregeld dat bedrijven die geen Natuurbeschermingsvergunning hebben, maar wel de overige benodigde vergunningen, op basis van de PAS een NB-vergunning kunnen krijgen. Bepalend daarbij is de maximale veebezetting in de jaren 2012, 2013 en 2014. Latente ruimte die wel vergund is in de omgevingsvergunning kan vervallen als de PAS in werking treedt.

Veel veehouders willen nu hun bestaande NB-vergunning actualiseren omdat zij nieuwe aanpassingen hebben gedaan aan hun stal of omdat zij die nooit hebben aangevraagd. De provincie Brabant heeft 1.100 aanvragen voor de Natuurbeschermingswetvergunning in behandeling. Daar komen gemiddeld nog zestig aanvragen per maand bij. 
Gelderland ontvang jaarlijks 1.000 tot 1.500 aanvragen voor een NB-vergunning van boeren. In de eerste weken van dit jaar ontving de provincie 400 aanvragen. Overijssel geeft gemiddeld per jaar 1.000 NB-vergunningen aan boeren en had op 1 januari 2015 al 246 aanvragen in behandeling. Ook in Drenthe en Utrecht zijn het afgelopen halfjaar honderden nieuwe vergunningen aangevraagd. In Zeeland speelt het onderwerp nauwelijks. Deze provincie ontvangt 50 tot 70 NB-vergunningsaanvragen per jaar.

Laatste reacties

 • Sjaak

  ' Latente ruimte die wel vergund is in de omgevingsvergunning kan vervallen als de PAS in werking treedt.'

  Waar hangt dat 'kan vervallen' vanaf en is het ook mogelijk dat de latente ruimte binnen een Nb-vergunning kan vervallen...?
  Zo niet, hoe is het dan juridisch te verantwoorden dat de latente ruimte binnen een omgevingsvergunning komt te vervallen....?

 • John*

  is het niet verstandig om eerst de provincies eens bij te laten komen met de huidige papierwinkel voordat er een nieuwe gestart wordt??

  Als boer worden we ooit gek van al die veranderende regelgeving maar ik denk dat de ambtenaren er ook simpel van worden!

 • cornelis 22

  klopt ik heb met de ambtenaar gesproken die er over ging , hij kon het mij niet vertellen of ik er nou wel of niet een nodig had zelfs nadat hij bij ons bedrijf op bezoek was geweest.

 • vanvelthoven7

  dieven zijn het .PAS was er toch voor om ontwikkelingsruimte te creëren,
  nu blijkt dat het is ontwikkelt om alle al in omgevingsvergunning toegestane
  toekomstige uitbreidingen terug te draaien .

 • alco1

  Daar heb je gelijk in velthoven. Dit was al duidelijk toen bleek uit wie zijn koker de PAS kwam.

 • koestal

  Ze willen alleen de economie om zeep helpen en gebruiken daarvoor mooie praatjes,als de vos de passie preekt ,boer pas op je kippen !

 • koestal

  Hier in de buurt ook veel natuur,het ene na het andere restaurant gaat failliet,en maar vertellen dat de natuur goed is voor de economie,enkele maanden per jaar meer niet

 • info36

  Hoe gaat je met je ondernemers om in Nederland!

 • sieko

  kan iemand Sjaak(#1) zijn vragen beantwoorden? Is wel handig om te weten voordat ik actie moet/ga ondernemen.

 • veldzicht

  Wordt het niet eens tijd dat heel Nederland op de schop gaat,allerlei achterlijke politieke partijtjes in de 2e kamer, talrijke gesubsidieerde milieu en natuurorganisaties die allemaal wat doms door elkaar lopen te kwaken en nog erger die nog gehoor vinden ook en een amtenaren apperaat die het wel mooi vindt,goed voor hun (eigen) werkgelegenheid
  voor een ondernemer in de land en tuinbouw of bedrijfsleven valt er toch niet meer mee te werken..telkens denk je gekker kan het niet tot blijkt dat het nog veel gekker kan.

 • wolf.everhardus

  Onder de PAS kan je alleen nog op een duurzame manier uitbreiden, dat betekent dat de bouwkosten enorm stijgen en je veelal met luchtwassers je interne saldering kan gebruiken

 • info58

  @sieko
  er wordt gevraagd om de hoogste dieraantallen door te geven in de referentie jaren en die mogen niet hoger zijn als de milieuvergunning aangeeft. De dieraantallen worden jou nieuwe NB vergunde dieren.
  Tot de PAS definitief is kun je overwegen nog een NB vergunning aan te vragen voor de jou gewenste situatie middels aankoop NH3 rechten.
  Het verschil tussen jou opgave en aantallen in de milieuvergunning ben je kwijt (latente kg nh3)

 • mbm

  info58 of anderen: begrijp ik het zo goed: de hoogste aantal dieren in de jaren 2012, 2013, 2014, wat ook in de milieuvergunning staat, dat wordt de NB vergunning als de PAS in werking treedt. Als dat zo is, kunnen velen van ons de PAS toch afwachten, ervan uitgaande dat het aantal dieren van de milieuvergunning niet is overschreden? Ziet iemand nog risico's?

 • info58

  @mbm
  het hoogst aantal werkelijk gehouden dieren aan te tonen dmv mestboekhouding, gecombineerde opgave id. De werkelijk gehouden dieraantallen mogen niet hoger zijn als de milieu vergunde situatie.
  Stel je hebt gebouwd 6 jaar geleden voor150 koeien, je hebt het hoogste aantal in 2013 bv 100 koeien dan wordt dat jou NB referentie.
  in 2016 zal door de provincie opnieuw naar jou aanwezige dieraantallen worden gevraagd en heb je dan maar 1 koe meer gehouden dien je een melding of nieuwe Nb vergunning aan te vragen. Mocht er geen NH3 in de depositiebank zitten of is de belasting op het N2000 gebied te hoog of is de NH3 nodig voor BV industrie of heeft de ambtenaar een hekel aan jou moet de ene koe weg (je houdt meer dieren als toegestaan) of intern salderen (alles emissiearm) en je mag die ene koe weer op stal houden. We gaan er nog steeds vanuit dat de te verplaatsen NH3 100 procent mee overgaat maar daar ben ik lang niet zeker van

 • Foxxy

  Natuurbeschermingswet sowieso aanvragen als je slechts amvb hebt, kan je nl geen rechten aan ontlenen , maar binnen 6 km ofzo van een natuurgebied (natura2000 ofzo ) is het sowieso verstandig !

 • Foxxy

  Mijn nb vergunning net aangevraagd om via groene vlag roosters te laten verdubbelen , had al een bestaande nb vergunning , en is relatief goedkoper uitbreiden dan via quotum-aankoop!

 • Peerke1

  Dit komt een boer die tijdelijk arbeids ongeschikt is geweest in de betreffende jaren wel erg duur te staan, als hij het door zijn handicap het wat rustig aan gedaan heeft. En hoezo minder regels? Nee ze halen alles uit de kast om de boeren om zeep te helpen en uiteindelijk helpen ze BV Nederland naar de afgrond.

 • Jongman

  geld klopperij van de overheid, aanvraag kost 550 euro

 • sneek1

  Door de bomen zien we het bos niet meer. Fosfaat, overschot, referentie, verwerken, export, grondgebonden, stikstof, natuurgebied, ammoniak, etc. etc. veel onduidelijk en veel dubbel op.

 • PetervanKempen

  Ik denk inderdaad dat die vergunninggekte helemaal uit de hand is gelopen.

 • hm

  gewoon niemand iets aanvragen .
  laat ze maar verrekken met die kloten zooi

 • Knorretjes

  Dus stel je heb 300 zeugen, vergunning voor 1000 maar door slechte jaren of bewust te kiezen niet in 1 keer alles te bouwen. Is de vergunning dus mooie lucht?? De vergunning is verkregen op basis van salderen dus luchtwassers zetten, maar bij elke stap zorg je ervoor dat je tegen je ammoniak plafond blijft. Zou je de tijd dan kunnen overbruggen of gaan het aantal dieren op dit moment lijdend worden en lever je dan alsnog ammoniak of stikstof in?

 • info58

  Als je een Nb vergunning hebt voor 1000 zeugen is er niets aan de hand.
  Mocht je een geen NB vergunning hebben moet je de werkelijk gehouden dieren opgeven dus 300 zeugen dat wordt jou vergund recht. Wil je of moet je uitbreiden of aanpassen kun je NH3 vragen uit de salderingsbank of je moet intern salderen binnen je NB vergund (300 zeugen) recht.

 • Arnens

  Geldt dit hele circus ook voor bedrijven met een geldige milieuvergunning van voor 2004. En als deze niet de gehele vergunde ruimte gebruiken?

 • Foxxy

  @ Arnens , Ja, Milieu vergunning = omgevingsvergunning. Heeft feitelijk niets met een NB vergunning te maken !

  NB vergunning is hoeveel mol Ammoniak je bedrijf uitstoot (vooral )richting natuurgebieden .

  Als je op je milieuvergunning 200 dieren mag houden, zou het zo kunnen zijn, dat je feitelijk niet meer dan het maximaal gehouden aantal dieren in 2013 zou mogen hebben .(Of zelfs minder dan dat )

 • koestal

  Luchtwassers met de koeien in de wei,hoezo ammoniakuitstoot

 • koestal

  luchtwassers met de stalgordijnen open

 • koestal

  luchtwassers met de stalgordijnen open

 • koestal

  luchtwassers met de stalgordijnen open ,want de burger wil wel koeien zien,mooi toch !

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.