Home

Achtergrond

Prijzen stijgen op de lammerenmarkt

De schapen en lammeren zijn dinsdag 17 februari weer vlot verkocht op de veemarkt in Leeuwarden.

De aanvoer bleek behoorlijk groot: 1.495 dieren, dus bijna 100 meer dan vorige week. Desondanks zijn de prijzen over vrijwel de hele linie gestegen, voor lammeren met €2,50 en schapen €5,00. De vraag naar lammeren is groot vanuit Duitsland, met name voor de ooien, en België, voor rammen.

De zwaardere rammen blijven hoofdzakelijk in Nederland, deze zijn prijshoudend verkocht. De betere kwaliteiten slachtschapen zijn niet ruim voor handen en liften prijstechnisch mee met de rammen. De markt is hoofdzakelijk door vraag gestuurd, het aanbod in Nederland is zeker niet klein te noemen.

De sector kijkt uit naar mei, als duidelijker wordt wat de nieuwe aanvoer gaat opleveren. Vorig jaar zorgde deze voor een prijsexplosie dankzij de aanzienlijk betere kwaliteit ten opzichte van Duits aanbod. Verder is van groot belang wat de lopende discussie over de tweede verzamelslag gaat opleveren. Als deze in ere wordt hersteld kan de export naar Frankrijk herstellen, doordat de sector dan grotere, uniforme koppels lammeren kan aanbieden. Dat is belangrijk in de concurrentiestrijd met aanbod vanuit Engeland.

Prognose: prijs stijgt.

 

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Rammen > 25 kilo

Slachtschapen

Ooien > 20 kilo

Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.