Home

Achtergrond 3 reacties

Opleving euro door Griekse schuldendeal

Handelaren in alles van valuta tot aandelen en van vastgoed tot edelmetaal halen opgelucht adem: de looptijd van een reddingspakket voor Griekenland wordt met vier maanden verlengd.

De Grieken speelden het spel hard, maar de Duitsers minstens even hard. Een Grieks vertrek uit de eurozone zou het vertrouwen in de eenheidsmunt ernstig kunnen ondermijnen. Het nieuws dat Griekenland ten minste nog even blijft, leidde dan ook tot het tegenovergestelde: een koersstijging.

De koers nam toe van $1,11 naar $1,14, maar klokte uiteindelijk af op $1,13. De opleving lijkt niet meer dan een klein klinkje in een naar beneden neigende lijn. De drie grootbanken gaan uit van een verdere daling, waarbij ABN Amro denkt dat in het vierde kwartaal sprake zal zijn van pariteit met de dollar. Of dat daadwerkelijk gebeurt, hangt deels af van blijvend trage groei in de eurozone, want een zwakke euro is weliswaar gunstig voor de export, maar toch vooral een symptoom van een zieke patiënt.

Voor de Nederlandse agribusiness is export cruciaal, al is het percentage van de exportomzet dat buiten de eurozone gerealiseerd wordt vrij beperkt. Financieel directeur van Rabobank Bert Bruggink zei donderdag sterk herstel te zien in de Nederlandse economie. "Er zijn nog onzekerheden alom, maar onderliggend zijn de tekenen van herstel duidelijker dan ooit in de afgelopen zeven à acht jaar".

Een tweede factor die de wisselkoers bepaalt, is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Die kondigde deze week aan dat de Amerikaanse economie zo snel herstelt, dat een renteverhoging dichterbij komt. Wanneer het gaat gebeuren en wat precies de financiële 'trigger' zal zijn, is niet bekendgemaakt. Duidelijk is dat wanneer de VS de leenkosten voor banken verhoogt, marktrentes zullen volgen.

Veel investeringsgeld dat de laatste jaren 'vluchtte' naar opkomende economieën keert dan terug. De vraag naar de dollar neemt dan toe, en daarmee de waarde.

In de eurozone zal de beleidsrente vooralsnog wel laag gehouden worden, omdat economisch herstel hier nog verre van robuust is. De beleidsrente ligt op 0,05 procent. De interbancaire rente ligt daar nu duidelijk onder. Het Euribor-tarief met een looptijd van drie maanden sloot woensdag af op 0,044 procent, en dat was weer 0,004 procentpunt lager dan een week eerder.

Laatste reacties

 • alco1

  Wanbeleid zoals door Griekenland geschied, werd vroeger met hun eigen munt afgestraft met waarde vermindering. Daardoor gingen bezuinigingen vanzelf. Nu met de euro doet een grote groep verdieners niet mee en zullen de bezuinigingen op een fiasco uitlopen.
  Kortom gezegd: Met alle landen een eigen boekhouding, zal de euro nooit werken.

 • agratax2

  alco1. Hier ben ik het volkomen mee eens. Naar mijn idee moeten er meer gelijke regels komen voor belastingen, sociale voorzieningen, defencie, buitenlands beleid en andere overheids taken in de Eu(ro zone). Het huidige beleid van 'Ieder voor zich en de ECB voor ons allen' zal leiden tot een uiteen vallen van de EU(ro zone).

 • agro1

  niets in dit ondermaanse is blijvend, geldt ook voor de €. zal ons, werkenden, ongetwijfeld veel geld kosten, voordat onze geliefde bestuurderen dit toegeven.

Of registreer je om te kunnen reageren.