Home

Achtergrond

Olie wat duurder, maar niet voor lang

De prijs voor een vat Noordzeeolie (159 liter) is deze week tot donderdag gestegen. De prijs dook enkele weken geleden onder $50, klom vervolgens naar $58 om weer te dalen tot $54 vorige week woensdag.

Deze week klom de koers ruim boven $61. De prijs voor diesel is in Nederland eveneens toegenomen. Inkoopcollectief Farmers4All heeft donderdag dieselolie in de aanbieding voor 98 cent per liter, 1 cent meer dan vorige week en 7 cent meer dan bij aanvang van het jaar.

Analisten zijn het niet eens over de richting van de oliemarkt. In de VS zijn nieuwe voorraadcijfers bekendgemaakt. De voorraad nam vorige week met 14,3 miljoen vaten toe en dit gegeven zet waarschijnlijk opnieuw druk op de prijzen, eerst in de VS maar uiteindelijk ook hier. Veel hangt af van het oliebeleid van Saoedi-Arabië, een van de grootste producenten wereldwijd.
Het land weigert vooralsnog in de olieproductie te snijden. Het land kan ook bij een lagere olieprijs nog winstgevend produceren, wat niet geldt voor bijvoorbeeld Rusland en Venezuela. Door de productie vol door te zetten ook bij lagere prijzen wint Saoedi-Arabië marktaandeel. De vraag is wanneer de wal het schip keert. De wereldwijde olievoorraad bedraagt 265 miljoen vaten.
Volgens de Franse bank Société Générale komen daar dagelijks 1,6 tot 1,8 miljoen vaten bij. Dat leidt tot verdere druk, maar de voorraden raken vol en vroeg of laat is Saoedi-Arabië tevreden met zijn marktaandeel. Bovendien blijven crises in het Midden-Oosten, en dan met name in Irak, Syrië en Libië, opwaartse druk op de olieprijs uitoefenen.
Het nieuws over de verminderde gasproductie uit het Groninger gasveld was vorige week de belangrijkste oorzaak van de sterk gestegen gasprijs. De beweging was vooral sentiment, want de bijstelling van de gasproductie betekent relatief weinig voor het aanbod van gas in Nederland. Deze week is de prijs echter gedaald en energieanalisten van Nuon verwachten dat de tendens doorzet, eenvoudigweg omdat het sentiment weg zal zakken.
Vorige week stegen onder druk van duurder gas de kortetermijnprijzen van elektriciteit. Daling van dagprijzen gas en elektriciteit is mogelijk door met een met het weer samenhangende toename van zon- en windkracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.