Home

Achtergrond 1 reactie

Meer druk op rente en euro

Door Jan Cees Bron

 

ABN Amro heeft zijn ramingen voor wisselkoersen en de lange rente opnieuw flink verlaagd. De Europese Centrale Bank besloot eerder obligaties op te kopen en de bewuste bedragen liggen volgens ABN Amro toch wel erg hoog. Het leeuwendeel betreft overheidsobligaties. De geografische spreiding komt overeen met het aandeel van de lidstaten in het bruto nationaal product en de bevolking van de eurozone. De rente daalt daarom volgens de bankiers waarschijnlijk relatief het sterkst in landen met een lage financieringsbehoefte, zoals Nederland.
ABN Amro houdt nu rekening met een tienjaarsrente van 0,4 procent, tegen eerder 1,1 procent, eind dit jaar. Voor eind volgend jaar rekent de bank op 1 procent waar eerder werd uitgegaan van 1,6 procent. Voor de interbancaire rente worden ramingen gelijk gehouden op aanhoudend 0,05 procent. Rabobank gaat voor de Euribor met een looptijd van drie maanden uit van een daling richting 0 procent over twaalf maanden. In alle scenario's ligt de interbancaire rente die vaak bij leningen gebruikt wordt, in historisch perspectief heel laag.
Voor de euro geldt dat al langer duidelijk is dat de Amerikaanse centrale bank de rente verhoogt en zo bedrijven stimuleert geld terug te brengen naar de VS, vanuit bijvoorbeeld opkomende economieën. Hierdoor neemt de vraag naar dollars toe en stijgt de koers. De euro zal in dollars daarom minder waard worden. De euro wordt verder omlaag gedrukt door het besluit van de Zwitserse centrale bank de koppeling met de euro los te laten. Rabobank gaat hier uit van een daling richting uiteindelijk over een jaar $1,10. Op dit moment noteert de euro rond $1,14.
Economen vrezen dat het ECB-beleid een 'monetaire bazooka' af te vuren wel bepaalde risico's met zich mee neemt. Niet alleen werd door de stap Zwitserland gedwongen om reële economische verhoudingen te handhaven de eurokoppeling los te laten en een destabiliserende waardetoename van de franc te accepteren. Ook Denemarken wordt gedwongen draconische maatregelen te nemen om de koppeling vol te kunnen houden. Zo geeft het land voorlopig geen staatsobligaties uit en is de beleidsrente verlaagt tot min 0,5 procent, beide om de vraag naar de nationale munteenheid te drukken.
Daarnaast zijn de ogen toenemend op Polen gericht. Vanwege de zwakke Poolse munt zloty zijn hier voor tientallen miljarden aan hypotheken en leningen in Zwitserse franks verstrekt.

Eén reactie

 • alco1

  Jan Cees. Er zijn wel punten waar ik anders tegenaan kijk.
  Eerst een verhaal:
  D' 66er Pechthold vertelde dat provincies geld doelloos hadden liggen op de bank. Dit moest om werkgelegenheid te creëren, gebruikt worden.
  Wat denkt deze meneer, dat het geld daar zomaar in een hoekje in de van bank ligt? Zeer zeker niet. Dit is door de bank weer als lening uitgezet. Vaak nog in het veelvuldige als 'luchtgeld'.
  Opnemen door de provincies kon dus nog weleens minder geld in de economie betekenen.
  Lage financieringsbehoefte vooral in Nederland? Vergeet het maar.
  Banken in Nederland zitten vaak al aan hun limiet qua solvabiliteit en lenen zelfs door uit andere landen, getuigt de eurobor- en libor rentes.
  Lage rentes worden door de sterke olie landen gezet. Zij hebben nog veel ruimte tot hun internationaal ingestelde solvabiliteits grens en al is het maar een 0.5 procent. Het is meer dan niets.

Of registreer je om te kunnen reageren.