Home

Achtergrond 16 reacties

Hebben boeren het te druk?

Boeren zijn druk, zeker bij bijvoorbeeld oogstpieken. En door schaalvergroting neemt de werkdruk alleen maar toe. Boerderij zoekt uit of boeren dit aan kunnen of dat het toch spanning oplevert?!

Zijn boeren druk? Ja, met enige regelmaat zijn ze zelfs heel druk. Raken ze overspannen? Zelden, zo bleek uit onderzoek in 2005. Sindsdien zijn er geen grote onderzoeken meer gedaan naar werkdruk onder boeren.

Intussen is er het nodige veranderd. Zo zette de schaalvergroting door en nam de automatisering verder toe. Inmiddels heeft één op de zes melkveebedrijven een robot. Zorgde die voor meer tijd? Of is de vrijgekomen tijd ingezet om het bedrijf verder uit te breiden en te ontwikkelen. En hoe is dat bij andere sectoren?

Boerderij wil weten hoe het zit en vraagt u daarom (anoniem) mee te doen aan deze enquête. De resultaten worden gebruikt voor een artikel.

Opent de enquête zich niet vanzelf binnen enkele seconden? Klik dan hier.

Laatste reacties

 • Khalid en zijn maten

  Veel boeren maken heden ten dage ook gebruik van goed gemotiveerde zzp-ers , er zijn zelfs zzp-ers die tijdens pieken geen problemen hebben met het draaien van meer dan 10 uur per dag.

 • farmer135

  Het is niet heel erg om het druk te hebben, zolang er
  financieel maar voldoende tegenover staat.

 • Demeter Griend

  6 uren maximaal per werkdag en 2 x 3 uur in het weekend anders kap ik er mee. Ben niet gek, kan het rijk worden toch niet meer tegenhouden.

 • Martin Oldenhof

  Je moet je als agrarisch ondernemer ook nog eens bezighouden met Social Media (twitter, Facebook) om het eerlijke verhaal te vertellen ipv. al die leugens van actie groepen.

 • Ferm

  Het is inderdaad niet erg om het druk te hebben, als daar financieel maar voldoende tegenover staat, klopt. Wel is het zo dat je als boer steeds meer in het verdomhoekje belandt. Waar vroeger nog het idee leefde dat je als primaire producent een waardevolle bijdrage aan de samenleving/dorp leverde, kunnen ze je nu wel weg kijken. Overal wordt aan je getrokken. Marges worden steeds kleiner of negatief. Was het nog maar zo dat je met hard werken verzekerd was van een (goede)boterham. Die tijden lijken voorbij, plus dat het gezinsleven vandaag de dag ook een extra beroep op je doet. De balans slaat financieel en emotioneel nogal eens de verkeerde kant uit, dan heb ik het nog niet eens over de fysieke input. Het lijkt erop dat we ons als Nederlandse/Europese agrarische sector weer opnieuw moeten uitvinden in deze 'vrije', mondiale wereldmarkt, als we het bestaansrecht van de boeren willen behouden.

 • Barneveldsei

  Wat je ook doet, je wordt door te veel instancies leeg gezogen.

 • Soms

  Om veel werk kan ik mij niet druk maken, daar heb ik zelfs plezier in.
  Waar ik wel bijna overspannen kan worden is het juist invullen van de perceelsregistratie wanneer je land aankoopt of grenzen (correct!) aanpast. Dat accepteert het systeem namelijk niet. En als je telef. contact zoekt kun je 3 kwartier wachten tot je iemand te spreken krijgt die er vervolgens ook niets mee kan.
  Vermindering of versoepeling van de regelgeving? Ik beleef het tegenovergestelde.

 • joohoo

  Werken om de zaak aan het draaien te houden is nu het belangrijkst.
  De rest komt later?.

 • Sjaak

  Hebben boeren het te druk?

  Vraag dat maar eens aan de jonge generatie. Er zijn bijna geen jongeren, die zelfstandig een boerenbedrijf willen runnen. Dit vanwege de werkdruk en de geringe verdiensten. Stappen ze toch nog in het bedrijf, dan is dat vaak in familieverband en is de traditionele overname niet aan de orde. Vaak is er dan eentje kontinue op het bedrijf, wel of niet met de oudere generatie en de anderen hebben dan een vaste baan erbij. 's Avonds en in het weekend is er dan voldoende arbeid voorhanden en kan er flink gebuffeld worden. Dit biedt natuurlijk wel perspektief, vaak wordt er dan flink geïnvesteerd in bedrijfsmiddelen.
  Dit is het nieuwe gezinsbedrijf, waarbij overname niet meer aan de orde is!
  Niks mis mee, het geeft kracht en schept rust, zolang de onderlinge verstandhouding maar goed blijft....

 • txy

  minder regelgeving komt NOOIT
  als de overheid nu ook noch eens normaal doet
  als ze denken dat ze in hun gelijk staan dan mogen ze alle toeslag rechten in 1 keer voor een jaar niet uit betalen
  Dat ze binnen 24 uur iets moeten doen hebben ze niets mee te maken als ze nu komen moet het nu en als je geen tijd heb dan ben je je toeslagrechten dat jaar kwijt. geen diskussie mogelijk

 • cross

  Boer is te veel tijd kwijt aan onzinnige administratie en regeltjes

 • cross

  Boeren zijn te veel tijd kwijt aan zinloze administratie en te veel regeltjes

 • cross

  Boeren zijn te veel tijd kwijt aan zinloze administratie en te veel regeltjes

 • koestal

  cross,inderdaad teveel administratie ,die tijd kun je niet gebruiken voor meer dierenwelzijn ,hoe graag je dat ook wilt ,maar de ambtenarij vraagt ook om aandacht, dat geeft ook weer een probleem

 • Fendtfan

  cross heeft nog tijd zat om alles driemaal in te vullen.

 • tedagro

  cross beperkt het wel tot 1 regel, dus niet te veel regeltjes !

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.