Home

Achtergrond

Gas- en stroomprijzen lopen op

De gasprijs loopt op sinds de Nederlandse overheid maandag bekend maakte de gaswinning tot 1 juli 2015 te beperken. Handelsplatform TTF noteerde dinsdag een contractprijs 2016 van 21,8 cent per kuub en 2017 van 22 cent per kuub. Dat is ruim 1,5 cent per kuub meer dan vorige week.

Begin deze week maakte minister Kamp (Economische Zaken) bekend dat de gaswinning tot 1 juli 2015 beperkt wordt tot 16,5 miljard m3. Remco Wiegmink, marktanalist bij Nife Energieadvies verwacht dat de stijging niet structureel zal zijn. De gasvoorraden zijn nog groot, ook nu het einde van de winter in zicht begint te komen. Wiegmink verwacht een terugval van de gasprijs in het voorjaar en zomer. Nuon verwacht dat volgende week de gasprijs nog verder zal oplopen. Ook omdat Noorse gasvelden lijden onder verschillende storingen waardoor minder gas op de markt komt. Volgens Wiegmink kampen de Noorse gasvelden vaker met storingen zodra de gasprijs te veel wegzakt.

In het kielzog van de gasprijs, stijgen ook de elektriciteitsprijs voor de korte als de lange termijn. De stijging is sinds maandag. Maandag noteerde handelsplatform OCM een prijs van €49,51 per MWh. Woensdag lag de koers ongeveer €4,50 hoger, namelijk €54 per MWh. Op de lange termijn verwachten marktanalisten van Nuon dat de stroomprijs weer kan dalen. De reden hiervan is dat de kolenprijs dalende is. Dit komt door tegenvallende economische cijfers uit China.

De olieprijs fluctueerde deze week sterk maar loopt sinds begin deze maand op. De afgelopen week bleef de koers van de Brentolie hangen rond $58 per vat (159 liter). Sinds woensdag zakte de prijs met $2 nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden een recordniveau bereikt hebben. Dit duidt op een overproductie. De VS heeft al enkele actieve boorputten gesloten. Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) voorspelde eerder deze week dat de olieprijs zich herstelt in de tweede helft van dit jaar. Het aanbod van olie zal dan voldoende zijn ingeperkt en beter zijn afgestemd op de afnemende vraag.

Inkoopcollectief Farmers4all noteerde deze week een dieselprijs van 93 cent per liter, een cent meer dan vorige week.

Of registreer je om te kunnen reageren.