Home

Achtergrond

Euro zakt naar laagste waarde dit jaar; deflatie houdt aan

De deflatie (koopkracht neemt toe als gevolg van prijsdaling) in Europa houdt voorlopig aan. Dat schrijft Rabobank in een deze week verschenen special over de ontwikkeling van de euro.

De deflatie in de eurozone wordt veroorzaakt door de dalende olieprijs. De kerninflatie loopt naar verwachting niet snel op. Kerninflatie is de inflatie (koopkracht neemt af als gevolg van prijsstijging) zonder de energie- en voedselprijzen erin. Rabobank voorspelt een deflatie van half procent gemiddeld over 2015. Consument houden meer geld over door de dalende brandstof- en energieprijzen en zullen in ieder geval een deel van het geld dat zij overhouden uitgeven aan extra bestedingen.

Het inflatiecijfer voor januari is nog niet bekend voor alle eurozonelidstaten, maar in december was in praktisch alle euroland sprake van prijsdaling voor onbewerkt voedsel en energie. In Nederland was dat ongeveer -0,7 procent in december. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek de laagste gemeten inflatie sinds 1987. In Duitsland ligt de deflatie hoger dan in Nederland, namelijk -1,2 procent. Voor beide landen geldt dat de kerninflatie de prijsdaling van voedsel- en energieprijzen in evenwicht houdt. Alleen Griekenland zag de prijzen voor alle producten dalen met -2,5 procent.

Rabobank verwacht dat de deflatie in de eurozone nog verder op zal lopen de komende maanden. De olieprijs blijft de energieprijzen drukken terwijl de kerninflatie niet snel zal toenemen. De zwakke(re) euro helpt de inflatie wel iets omhoog, maar de impuls is vermoedelijk minder groot dan die van de lagere olieprijs. Begin deze week zakte de euro ten opzichte van de dollar opnieuw onder de $1,13. Het is de laagste waarde van de euro dit jaar.

De Bank of England maakte donderdag bekend dat de inflatie de komende maanden verder zal dalen met nog eens een half procent en daarbij tijdelijk lager dan nul procent zal zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.