Home

Achtergrond

Enorme koerssprong Südzucker

De koers van suikerconcern Südzucker maakte afgelopen week een recordsprong. Dit keer niet naar beneden, maar met 16 procent stijging op dinsdag goed voor een recordwinst op één dag. Aanleiding is de aanpassing van het advies van zakenbank Goldman Sachs.

Analist Fulvio Cazzol van de bank liet na bijna twee jaar het advies 'verkopen' vallen en verhoogde het advies in 'neutraal' met een koersdoel van €10,60. Opmerkelijk, om meerdere redenen. In de eerste plaats omdat op 23 januari dit jaar deze analist de grootste Europese suikerproducent nog op de 'verkoop'-lijst liet staan. Verder is het koersdoel nu in een klap met 60 procent verhoogd ten opzichte van het vorige koersdoel. Maar €10,60 is nog steeds fors lager dan de actuele koers die afgelopen woensdag sloot op €13,17. Cazzol ziet betere tijden in het verschiet voor het geplaagde concern. Vanaf 2017, na het aflopen van de Europese suikerquotering, voorspelt hij stijgende winsten. Risco's zijn overigens ook, zoals grotere schommelingen in zowel aanbod als vraag naar suiker, in Europa en wereldwijd.

Een dag na het advies van Goldman Sachs kregen de huidige aandeelhouders van Südzucker nog meer goed nieuws. Ook analistenkantoor Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor de Duitse suikerproducent van 'afbouwen' naar 'kopen' en verhoogde het koersdoel van €9,50 naar €15. Analist Richard Withagen ziet een wat betere balans tussen aanbod en vraag naar suiker. Bovendien acht hij het risico op een dalende koers beperkt.

Dat laatste is gezien de koersontwikkeling van Südzucker in de afgelopen twee jaar niet verwonderlijk. Begin maart 2013 noteerde het aandeel nog ruim €34 op de beurs in Frankfurt, sindsdien is het alleen maar bergafwaarts gegaan, in oktober 2014 kwam de koers even uit onder de €10. Afgezien van de wijzigingen van de adviezen zijn er geen echte oorzaken aan te wijzen die de grote koerssprong rechtvaardigen.

Een forse stijging was er ook voor de koers van mechanisatieconcern Agco, onder meer bekend als producent van MF en Fendt tractoren. Het Amerikaanse concern  maakte deze week jaarcijfers bekend. Zowel de omzet als winst zijn gedaald, maar de cijfers waren toch betere dan verwacht. Het gevolg was een koersstijging van bijna 10 procent op dinsdag, naar $48,96. Een dag later moest het aandeel echter weer bijna 3 procent inleveren. Ten opzichte van vorige week resteerde een stijging van 10,7 procent op een slotkoers van $47,62 afgelopen woensdag.

De jaarcijfers van Syngenta zijn ook goed ontvangen door beleggers. De koers steeg woensdag met bijna 4 procent naar 312,20 Zwitserse frank. Het bedrijf voorspelde weliswaar een beperkte groei voor het lopende jaar, maar beleggers zien kennelijk genoeg perspectief voor het bedrijf dat een onder meer forse besparingen aan de kostenzijde aankondigde.

Of registreer je om te kunnen reageren.