Home

Achtergrond

Elektriciteits- en olieprijs stabiel, gasprijs daalt

De elektriciteitsmarkt is in afwachting van de prijsontwikkeling van CO2-rechten. Komende week beslist Brussel hoeveel van die rechten op de markt beschikbaar zullen zijn. Ontwikkelingen rondom de wet- en regelgeving van de CO2-rechten zijn van grote invloed op de elektriciteitsprijzen.

Hoe de markt op de beslissingen in Brussel gaat reageren, is onzeker. De prijs voor elektra zal daar in grote mate van afhangen. Vorige week daalden zowel de korte- als de langetermijnprijzen. Voor de komende week verwachten marktanalisten van Nuon een gelijke prijs. Termijnmarkt OTC noteerde de contractprijzen €50,55 per MWh voor 2016 en 2017 €50,21 per MWh.

Woensdag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat het aandeel windenergie groeit in Nederland. Voor het eerst is wind de belangrijkste energiebron voor hernieuwbare elektriciteit. In 2014 was de elektriciteitsproductie uit windenergie 8 procent meer dan in 2013. Daarentegen daalde het aandeel biomassa met 16 procent.

De totale productie van groene elektriciteit in 2014 was 11,7 miljard kWh, net iets minder dan in 2013. Het aandeel van deze zogenoemde hernieuwbare elektriciteit neemt is de afgelopen vijf jaar niet toegenomen en blijft rond 10 procent van het totale verbruik.

De komende week wordt een lichte daling van de gasprijs verwacht. Deze dalende tendens zal aanhouden, verwacht Nuon. Een afname van de vraag naar gas en de recente daling van de olieprijzen hebben geleid tot de recente prijsdalingen van LNG (vloeibaar gas) in Azië. Het huidige prijsniveau van LNG is zelfs nagenoeg gelijk aan het niveau van de Europese gasprijzen, terwijl de gasprijs in Azië eerst tot wel 75 procent duurder was dan de gasprijs in Europa. Op lange termijn kan dit mogelijk ook resulteren in dalende gasprijzen in Europa, omdat het importeren van het Aziatische gas goedkoper wordt. Termijnmarkt TTF noteerde een gasprijs voor 2016 van 21,641 cent per kuub en 2017 21,637 cent.

De olieprijs blijft stabiel en schommelt rond de $60 per vat (159 liter). Goedgevulde olievoorraden versus stakingen in olieraffinaderijen wat zorgt voor een afnemend aanbod, houden de markt in evenwicht. De dieselprijs volgens inkoopcollectief Farmers4all is 95 cent per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.