Home

Achtergrond 9 reacties

Deal Griekenland dichterbij

Van een schuldendeal is geen sprake, maar de Europese Centrale Bank (ECB) heeft Griekenland wel alvast enkele dagen extra respijt gegeven.

De ECB verhoogde het maximale bedrag dat aan Griekse banken kan worden geleend als noodsteun met €3,3 miljard. Het geld is broodnodig, want Griekse banken staan onder druk. En zij zijn zo ongeveer de enigen die nog geld beschikbaar willen stellen aan het noodlijdende MKB in Griekenland.

Hoewel geen sprake is van een bankrun, werd netto sinds december zo'n €18 miljard opgenomen. Grieken vrezen een "Cypriotisch" scenario waarbij bankfilialen worden gesloten en pinautomaten op zwart gaan. De Eurozone dreigt Griekenland van het infuus te halen wanneer het afspraken niet nakomt. Griekenland dreigt met een "Grexit", een Grieks vertrek uit de Eurozone. Op zichzelf vervelend, maar niet desastreus, wel een gevaarlijk precedent.
ABN Amro-hoofdeconoom Han de Jong denkt dat de Griekenland en eurolanden wel tot een deal komen, omdat de belangen te groot zijn voor aanhoudende onrust. Van kwijtschelding van schulden zal het vermoedelijk niet komen, omdat dit met name in Noord-Europa politiek onhaalbaar is. En opnieuw geldt dat wanneer een dergelijke drastische maatregel zou worden genomen, andere landen als Portugal en Italië hetzelfde kunnen eisen.
De waarde van de euro is de afgelopen week licht opgelopen tot $1,14, om daarna weer wat te zakken. Het zijn marginale verschuivingen. Volgens hoofdstrateeg Peter Oppenheimer van zakenbank Goldman Sachs bereiken euro en dollar binnen afzienbare termijn toch pariteit, waarbij de dollar uiteindelijk waarschijnlijk de euro voorbij streeft. Dat zou voor het eerst sinds 2002, dus net na de introductie van de euro, zijn. Voor exporteurs in de Eurozone is dit goed nieuws.
Het Euribor-rentetarief is op weekbasis gedaald van 0,050 naar 0,047  procent. Bij aanvang van het jaar lag de interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, op 0,076 procent. De Rabobank denkt dat de rente kan dalen tot 0,00 procent over 12 maanden. Nimmer leenden banken goedkoper van elkaar.

Laatste reacties

 • Mozes

  Een dilemma tussen emotie en ratio op het hoogste niveau. Vanuit ratio is het misschien toch het beste om de Grieken tegemoet te komen en een deal te sluiten. Vanuit emotie zou je ze driedubbel de Euro uittrappen.

 • agratax2

  @Mozes. Onze politiek heeft jaren geleden een grote denkfout gemaakt 'Een munt voor Europa'. Deze gedachte zou perfect zijn als er de nodige sociaal-econimische hobbels eerst weg waren gehaald. De Euro is niet veel meer dan het slot van een heel lang proces van een wording, een proces dat nog maar net begonnen is. Onze toenmalige leiders, dachten dat je een volwaardig consert hebt door alleen het slotaccoord te spelen.

 • alco1

  Dat ben ik met je eens @Agratax en dan zou je ook nog één (financiële) regering over alles moeten hebben.

 • Jan Cees Bron

  Veel mensen komen tot dezelfde conclusie als jullie: de euro zou een slotakkoord voor sociaaleconomische eenwording moeten zijn. Maar misschien, als we ons in samenzweringsdenken wentelen, was het doel altijd Europa voor een voldongen feit te stellen. Er is nu geen weg meer terug, is het devies.

 • Fermer

  Griekenland leende bij banken. Vanwege hun penibele situatie leverde die lening 7-8 % rente op. Echter, de EU-landen stonden vanwege de euro garant. Die hoge rente was dus nergens voor nodig, er was voor de banken geen risico.
  Griekenland kon niet terugbetalen vanwege hun beleid. Dus moesten andere EU-landen bijspringen. Die moesten hiervoor ook meer lenen, begrotingstekort, bij diezelfde banken, a 2-3%, om Griekenland voort te helpen.
  Dus hebben die banken over één keer geldbehoefte 2x rente inkomsten, samen zo'n 10%.
  En het gekke is dat die banken door diezelfde overheden van geld moeten worden voorzien, ze staan allen op instorten vanwege beleggingen in nog risico-vollere transacties.
  Zo kan ik ook wel boeren.

 • Fermer

  P.s. de banken lenen van de overheden tegen een tarief van 0.05%. Tel uit je winst.

 • Mozes

  @emmerei #5, je vergeet dat de banken enkele jaren geleden door de EU gedwongen zijn om de helft van de Griekse schulden kwijt te schelden.

 • Fermer

  Ja @Mozes, maar als je over de rest 9.5% winst maakt, en er nog steeds geld richting die kant gaat via de banken met een mooie rentewinst, dan doe je het nog niet zo slecht. Hoezo de politiek spekt rechtstreeks met belastinggeld de zakken van de multinationals.

 • Jan Cees Bron

  Emmerei, dank voor je reactie en goed punt trouwens. Maar banken hebben natuurlijk wel meer bronnen van inkomsten dan de Europese Centrale Bank.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.