Home

Achtergrond 4874 x bekeken 16 reactieslaatste update:16 mrt 2015

De woelige start van de melkquotering

Geen EU-maatregel die in de landbouw zoveel teweeg heeft gebracht als de melkquotering. De regeling om de melkproductie in te krimpen is beschimpt, vervloekt en geprezen. Maar voor het tot lof kwam, was er veel weerstand. Veehouders protesteerden zich een ongeluk. Het mocht niet baten. Op 1 april 1984 was de melkquotering een feit. En straks, op 1 april 2015, komt er na ruim 30 jaar een einde aan. Boerderij blikt terug op een periode die woelig begon.

Meer over de melkquotering aanstaande dinsdag in Boerderij magazine. Daarin onder meer een antwoord op de vraag:  Waarom was het ook alweer nodig?

Foto

 • Duidelijker dan dit kon haast niet. Boeren waren in 1984 massaal tegen de invoering van een melkquotum. Minder melken betekende minder liters afleveren en minder verdienen. Ze vreesden de ondergang van hun bedrijven.

  Duidelijker dan dit kon haast niet. Boeren waren in 1984 massaal tegen de invoering van een melkquotum. Minder melken betekende minder liters afleveren en minder verdienen. Ze vreesden de ondergang van hun bedrijven.

  Foto: Ton van Vliet
 • In groten getale trokken boeren erop uit om te protesteren tegen de inperking van de melkproductie. Zoveel spandoeken als toen, zijn er nadien misschien wel niet meer gemaakt.

  In groten getale trokken boeren erop uit om te protesteren tegen de inperking van de melkproductie. Zoveel spandoeken als toen, zijn er nadien misschien wel niet meer gemaakt.

  Foto: Misset/Theo Tangelder
 • Wie boven het toegekende quotum produceerde, moest over het teveel een boete betalen: de roemruchte superheffing. Boeren probeerden duidelijk te maken dat het wel mee viel met die overproductie: slechts driekwart pan per persoon.

  Wie boven het toegekende quotum produceerde, moest over het teveel een boete betalen: de roemruchte superheffing. Boeren probeerden duidelijk te maken dat het wel mee viel met die overproductie: slechts driekwart pan per persoon.

  Foto: APA
 • Limburgse boeren trokken met hun trekkers naar het Vrijthof in Maastricht om te protesteren tegen de invoering van het melkquotum. Toenmalig landbouwminister Braks kreeg er met allerlei leuzen flink van langs.

  Limburgse boeren trokken met hun trekkers naar het Vrijthof in Maastricht om te protesteren tegen de invoering van het melkquotum. Toenmalig landbouwminister Braks kreeg er met allerlei leuzen flink van langs.

  Foto: Henk Magnee
 • Friese boeren met een koe die behangen is met een spandoek waarop staat: ‘Braks, knijp niet meer spenen en boeren af.’ Op deze wijze boden ze P. Anema, de toenmalige directeur landbouw en voedselvoorziening, een petitie aan. Anema moest deze overhandigen aan Braks in Den Haag. In de petitie stond dat een korting van 8,65 procent op de melkproductie onaanvaardbaar was.

  Friese boeren met een koe die behangen is met een spandoek waarop staat: ‘Braks, knijp niet meer spenen en boeren af.’ Op deze wijze boden ze P. Anema, de toenmalige directeur landbouw en voedselvoorziening, een petitie aan. Anema moest deze overhandigen aan Braks in Den Haag. In de petitie stond dat een korting van 8,65 procent op de melkproductie onaanvaardbaar was.

  Foto: F. Andringa
 • Een groep boerinnen liet eveneens van zich horen. Ook zij waren tegen de superheffing en ook zij kwamen met een koe en een spandoek naar het Binnenhof om een dikke envelop met handtekeningen te overhandigen.

  Een groep boerinnen liet eveneens van zich horen. Ook zij waren tegen de superheffing en ook zij kwamen met een koe en een spandoek naar het Binnenhof om een dikke envelop met handtekeningen te overhandigen.

  Foto: Stockvis
 • Braks wilde maar niet luisteren naar al die boze boeren die maar één ding wilden: melken, melken en nog eens melken. Hier kreeg Hans Wiegel, Commissaris van de Koningin, een emmertje melk aangeboden van boeren die hun broodwinning geboycot zagen door de regelgeving.

  Braks wilde maar niet luisteren naar al die boze boeren die maar één ding wilden: melken, melken en nog eens melken. Hier kreeg Hans Wiegel, Commissaris van de Koningin, een emmertje melk aangeboden van boeren die hun broodwinning geboycot zagen door de regelgeving.

  Foto: Penn
 • Als de melkproductie dan toch ingekrompen moest worden, dan moest de melkprijs omhoog, zo vonden de boeren. Anders hielden ze geen fatsoenlijk inkomen over. Toen enkele grote melkpoederhandelaren in 1988 in één klap de hele voorraad aan melkpoeder opkochten, was de markt ‘schoon’ en stegen de prijzen tot ongekende hoogte. Het melkquotum begon vanaf toen zowaar fans te krijgen.

  Als de melkproductie dan toch ingekrompen moest worden, dan moest de melkprijs omhoog, zo vonden de boeren. Anders hielden ze geen fatsoenlijk inkomen over. Toen enkele grote melkpoederhandelaren in 1988 in één klap de hele voorraad aan melkpoeder opkochten, was de markt ‘schoon’ en stegen de prijzen tot ongekende hoogte. Het melkquotum begon vanaf toen zowaar fans te krijgen.

  Foto: Stokvis

Laatste reacties

 • agratax2

  Het melk quotum heeft naar mijn idee, de melkveehouderij geen >windeieren< gelegd de afgelopen generatie boeren. We hoeven maar te kijken naar de kapitale huizen die de heren hebben betrokken nadat ze hun werkzame leven hebben afgesloten. Is dit nog niet genoeg, dan zal de grondprijs stijging ons toch moeten doen inzien dat de quotering een kleine Gouden Eeuw is geweest voor de zuivel. Laat ik maar niet spreken over de explosieve groei van de zuivel cooperaties en de bij behorendeexplosieve salaris groei van de zuivel managers. Ik wens dat de huidige hoogmoed niet gevolgd wordt door de spreekwoordelijke val na toetreding tot de vrije markt.

 • Mels

  Agratax. De grondprijsstijging is in de meeste gevallen al opgesoupeerd aan de nieuwe stal. Dat voordeel is weg. De rest? We gaan het zien.

 • haam

  Wat eens voor niks kwam raak je ooit ook voor niks weer kwijt er is er maar 1 die veel geld verdiend heeft aan al het verkoop en geleas en ( lucht ) waarde bij stoppers en dat is de nationale schatkist , waar gaan die de vele miljoenen inkomsten nu weg halen ????

 • frl

  Foto 5 ( oeren ) wordt geen uren mee bedoeld maar spenen.

 • ohzo

  De jonge boeren hadden wel gelijk. Het is allemaal zo duur geworden, dat weinig een toekomst hebben.

 • Eminem2010

  indd Ohzo als je niet geholpen wordt door de familie is het onmogelijk om te beginnen als jonge boer zijnde. Vind het zonde zeker als je weet dat de helft van de boeren boven de 50 plus is en de daar de helft van geen overname kandidaat heeft.

 • joohoo

  Het melkquotum heeft de andere sectoren zware schade toegebracht!
  Let wel het afschaffen is geen keus van de melkveehouders, enkele daargelaten.
  Maar een opgedrongen toekomst van media+ standsorganisatie[ zonder overleg met de achterban]+banken+ adviesbureaus+ accountants.

 • Mozes

  Nee, @joohoo, de afschaffing van de melkquotering was niet de beslissing van de media+standsorganisaties+banken+adviesbureaus+accountants.
  Het was de beslissing van de politiek.

 • alco1

  In '84 was de markt nog kleinschalig en kon overproductie op de markt door quotering voorkomen worden.
  2008 liet door droogte zien wat voor impact de wereldhandel al had op de markt, waardoor men tot het inzicht kwam dat het hedendaagse quotering systeem bij ons, alleen maar goed was voor de landen bij dit verbond.

 • simpel boerke

  Er zijn tonnen aan vermogen in melkquotum gestopt en nu kunnen diezelfde boeren tonnen aan vermogen in grond en stallenstoppen. Alleen de stoppers zij de lachende derden. Was al zo in het quotumtijdperk en geldt ook weer voor het quotumloze tijdperk. Niets veranderd dus!.

 • alco1

  sorry. BUITEN dit verbond #9

 • Fermer

  Of toch voor landen binnen EN buiten ons verbond, alco?

 • alco1

  Er zijn mensen zo zelf verzekert, dat nu met het beëindigen van het quoteringssysteem de melkprijs niet meer boven de 40 cent zal komen, dat ze hiervoor wel een weggeef akte willen tekenen.
  Zal ik mijn banknr. doorgeven?

 • Fermer

  Onder de 40 cent beuren, en daarnaast ook nog je collega steunen, wordt wel wat moeilijk lijkt me. En de melkprijs zal echt wel weer boven de 40 cent komen, gezien de inspanningen die de EU zich getroost om de euro maar te laten kelderen tov andere valuta.

 • joohoo

  Wat is het verschil Mozes
  Politici komen toch uit deze werelden?.
  En gaan er ook weer naar terug! .

 • abjongeneel

  Wil protesteren tegen de opgeklopte nostalgie van Margreet Welink.
  Alsof er in 1983 alleen maar zwart-wit foto's waren, kom nou.
  Zelf de melkfabriek gaf zijn jaarverslag toen helemaal in kleur uit.
  Ook ik heb de invoering van de superheffing meegemaakt, en het beeld dat Margreet schets is niet objectief , maar typisch zoeken en bijkleuren .
  In 1984 waren er genoeg boeren die de noodzaak inzagen, maar wel probeerden zoveel mogelijk boeren mazen in het net te vinden.
  In de Boerderij van heden 3-3-2015 weer eens een staaltje van geschied vervalsing door jaar.
  Een zwart-wit foto van een ouder boerenechtpaar”, helemaal in klederdracht, boer met wit overhemd en stropdas om, op een stortkar achter het paard.
  “Zo haalden boeren in 1971 nog mengvoer bij de fabriek wil ze ons doen geloven”.
  Nou ik werkte in 1971 nog met het. paard.
  Maar dit is werkelijk te gek om los te lopen.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.