Home

Achtergrond

Danone, Nestlé plussen op beurs

Veel bedrijven presenteren hun kwartaalcijfers en dat leidt tot beweeglijke koersen. In het algemeen worden koersen ondersteund door de sterke groei die de Amerikaanse economie doormaakt en de opluchting dat de Eurogroep dan toch een deal heeft kunnen sluiten met Griekenland.

In de VS kondigde voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank of 'Fed' aan dat bij aanhoudende Amerikaanse groei de rente verhoogd zal worden – maar dat ze zeer geduldig is en een dergelijke stap vroeg zal aankondigen. Daarmee toonde Yellen zich een monetaire 'duif'; iemand die zich niet alleen op cijfers baseert, maar ook kijkt naar eventuele sociaaleconomische gevolgen. De Amerikaanse Dow Jones-beursindex steeg naar het hoogste niveau.

Aandelen in Europa kregen dinsdag een flinke stimulans doordat ministers van financiën akkoord gingen met een verlenging van een hulpprogramma voor Griekenland. Het was op de Boerderij-index vooral goed nieuws voor bedrijven dichtbij de consument, zoals Nestlé, Danone en Unilever.

Deze bedrijven konden wel een opsteker gebruiken. Danone meldde vorige week dat zijn winst 21 procent gedaald is in 2014. Voorzitter van het zuivelbedrijf Franck Riboud waarschuwde alvast dat 2015 opnieuw een moeilijk jaar wordt. Daarmee kwam de Fransman tot dezelfde conclusie als Paul Bulcke even eerder bij Nestlé. De Belg moest melden dat zijn bedrijf, bekend van merken als Nestea, Wyeth en Kitkat, opnieuw zijn doelstelling elk jaar de omzet 5 procent te doen groeien net niet gehaald heeft. Beide bedrijven verloren terrein op de beurs.

Tegelijk staan de drie levensmiddelenconcerns dichtbij het hoogste niveau in de laatste 52 weken. De ondernemingen zijn relatief afgeschermd van Europese zorgen omdat ze veel zaken doen in opkomende economieën. Hoe de vraag in deze gebieden zich ontwikkelt, zal voor een goed de beurskoers in 2015 bepalen. De vooruitzichten zijn niet heel goed: in Brazilië is sprake van economische stilstand, in China is de groei teruggevallen tot 7 procent en Rusland wendt zich enigszins af van westerse bedrijven.

Elders steeg de beurskoers van JBS verder. Het aandeel van de Braziliaanse vleesreus plust 20 procent ten opzichte van het begin van het jaar. JBS is sterk exportgericht en profiteerde deze week van druk op de Braziliaanse munt, de real, die Braziliaans vlees goedkoper maakt voor afnemers in bijvoorbeeld Rusland, de Golfstaten en Azië. De Amerikaanse kippenvleesdochter Pilgrim's Pride maakte bovendien enkele weken geleden bekend 17 procent meer winst te hebben gemaakt in het laatste kwartaal van 2014.

Op de Braziliaanse beurs profiteerden naast JBS ook onder meer brouwerij Ambev en pulpproducent Fibria po van een sterke exportgerichtheid.

Of registreer je om te kunnen reageren.