Home

Achtergrond 1 reactie

Beurs op zoek naar einde onzekerheid

Doetinchem - Crisis in Griekenland en Oekraïne, onzekerheden over economische groei, olieprijs en de wisselkoersen. Onzekerheden alom die hun weerslag hebben op de beurskoersen wereldwijd.

Koersveranderingen stijgen of dalen met meerdere procenten in een week en dat kan in een dag weer de andere kant op slaan. Voorbeeld is de koers van het Braziliaanse vlees- en voedingsconcern BRF. In een week tijd daalde de koers op de beurs in New York met 4,1 procent naar $ 22,27 als slotkoers op 11 februari, vooral door een daling op 11 februari. Een echt harde achterliggende oorzaak lijkt er niet te zijn. Sinds begin dit jaar is de koers van BRF met 4,6 procent gedaald. JBS, het andere grote vleesconcern uit Brazilië, verloor in een week tijd 2,45 procent. Ten opzichte van begin dit jaar daalde de koers met een bescheiden 0,9 procent.
De koers van BRF piekte in november 2014 op $ 27,19. Ten opzichte van een jaar terug staat de koers nu 35 procent hoger. De cijfers van JBS zijn nog indrukwekkender, In een jaar tijd is de koers gestegen met circa 47 procent, de laatste piek bereikte de koers in december 2014 op 12,22 Real. JBS heeft onlangs nog groen licht verkregen van de Australische mededingingsautoriteiten voor de overname van Primo Smallgoods. Primo is onder meer producent van ham en bacon. Met de overname van het Australische bedrijf voor circa $1,5 miljard versterkt JBS zijn positie in Australië, maar het wordt ook een extra springplank voor vleesexport naar Aziatische landen.
Het Amerikaanse vleesconcern Tyson Foods was afgelopen week koploper in de Boerderij-index met een winst van 4,73 procent naar een koers van $40,23 op 11 februari. Het bedrijf ziet zich gesteund door goede prognoses voor varkens- en pluimveevlees van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en de aanhoudend lage voerprijzen. Ten opzichte van de Braziliaanse concurrenten is de koers van Tyson echter met bijna 10 procent in een jaar tijd veel minder gestegen.
De koers van Syngenta, de Zwitserse producent van zaaizaden en gewasbeschermingsmiddelen, pluste afgelopen week opnieuw met bijna 5 procent. Daarmee lijkt het bedrijf de gevolgen van de enorme koerssprong van de Zwitserse frank achter zich te laten. In januari liet de Zwitserse centrale bank de koppeling met de euro los, vervolgens steeg de koers van de frank enorm. Aanleiding voor de stap van de Zwitsers was de onzekerheid over de euro.

De onzekerheid over de euro en andere economische ontwikkelingen is voorlopig nog niet voorbij. Er is nog lang geen akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden. Er lijkt zicht op een wapenstilstand in Oekraïne, maar de vraag is hoe lang dat stand gaat houden. De beurzen zijn op zoek naar meer zekerheden, maar voorlopig zijn die nog ver te zoeken.

Eén reactie

  • koestal

    De leningen aan Griekenland zijn weggegooid geld,komt niet terug,de Grieken houden van een goed leven

Of registreer je om te kunnen reageren.