Home

Achtergrond 1209 x bekeken

Wouter Kolk

Superman in de luwte.

Functie: Directeur Albert Heijn, Europese vice-president Speciaalzaken en Nieuwe Markten
Geboortejaar: 1966

Albert Heijn is met afstand de grootste supermarktketen van Nederland. Een derde of meer van alle voeding die hier wordt verkocht, vindt haar weg naar de consument via de blauwgekleurde grootgrutter uit Zaandam. Toch is nieuwe topman Wouter Kolk vooralsnog een man zonder duidelijk profiel. Een man die zich nog niet of nauwelijks mengt in de grote discussies over prijs, duurzaamheid en de relatie met leveranciers. Hierin verschilt Kolk van de in februari 2015 verbannen voorganger Sander van der Laan.

Kolk komt uit de school van Ahold. Hij was CEO van Gall & Gall en Etos en werkte enkele jaren voor Ahold in Singapore. Hij ging weg toen een hogere positie onhaalbaar leek, om leiding te geven aan kledingketen WE Fashion. In juni 2013 haalde grote baas Dick Boer hem terug als hoofdverantwoordelijke voor Gall & Gall, Etos, Duitse gemakswinkels en een uitdijend aantal winkels in België.

Afbreukrisico

Gezien de fusie met Delhaize, kan de rol van Kolk nog wel eens belangrijker worden. Maar het afbreukrisico is ook groot. Albert Heijn heeft een paar behoorlijke kwartalen gehad, maar voelt de hete adem in de nek van Lidl en Jumbo. Het wordt vooral zaak goed te bepalen welke klant de keten precies wil bedienen.

Of registreer je om te kunnen reageren.