Home

Achtergrond 1126 x bekeken

Seinen op rood voor JBS en Brasil Foods

De aandelen JBS en Brasil Foods staan onder druk door politieke chaos en een steeds diepere recessie in hun thuisland Brazilië. Het aandeel JBS, de grootste producent van rundvlees en kippenvlees wereldwijd, verloor zelfs 11% ten opzichte van vorige week.

Er is vanwege een ongekend groot corruptieschandaal een afzetprocedure gestart tegen de Braziliaanse president Dilma Rousseff. En dan zijn er nog onregelmatigheden gevonden bij ontwikkelingsbank BNDES. De bank kocht ver boven de prijs aandelen JBS. Was er een geheime deal tussen BNDES en JBS? Het is vooralsnog onduidelijk.

Braziliaanse economie geen succesverhaal meer

De Braziliaanse economie waar JBS en Brasil Foods nog altijd een fors deel van hun omzet realiseren, is ondertussen allang geen succesverhaal meer. De Braziliaanse economie kromp het derde kwart een bijna ongelofelijke 4,5% ten opzichte van een jaar geleden. De omvangrijke export naar Rusland staat dan weer onder druk door de val van de roebel. Rusland gaat net als Brazilië door een recessie; zij het vooral door de oliemarkt.

Druk op vleesprijzen

De vleesmarkt zelf is ook niet ideaal. Prijzen voor rundvlees staan in de VS onder druk. Ten opzichte van mei zijn de groothandelsprijzen meer dan 20 procent gedaald. De Amerikaanse rundveestapel kromp door een ernstige droogte in 2012 tot de kleinste omvang sinds 1952. Nu herstelt de veestapel snel. Volgens cijfers van het Amerikaanse landbouwministerie hielden zogenoemde feedlots in de Verenigde Staten op 1 november ongeveer evenveel dieren als in 2012.

Van alle kanten slecht nieuws voor JBS

JBS is bovendien eigendom van J&F Participações, het investeringsvehikel van de schatrijke familie Batista. J&F is tevens eigenaar van pulpproducent Eldorado. De pulpexport zit na een hausse in het slop, deels door een terugvallende vraag naar meubels en bouwmaterialen in China. Het slechte nieuws komt voor JBS dus even van alle kanten. Zacks Investment Research verlaagde haar advies voor het aandeel JBS van 'kopen' naar 'vasthouden'.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van JBS en andere bedrijven in de Beursindex Boerderij via Boerderij Op Maat

Of registreer je om te kunnen reageren.