Home

Achtergrond 1884 x bekeken

Ruud Huirne

Met tegenzin regisseur.

Functie: directeur Food & Agri, Rabobank
Nevenfunctie:
voorzitter internationaal expert comité diervoeding bij GMP+. Als directeur Food & Agri van Rabobank gaat Ruud Huirne over honderden miljarden aan krediet dat bij boeren en tuinders uitstaat.
Geboortejaar:
1962

Huirne is een polderkoning pur sang, maar zag in 2015 noodzaak flink met de scepter te zwaaien. Rabobank stelt de koers bij. Waar de bank eerder geen sectorregisseur wilde zijn, pakt ze steeds meer de handschoen op. Rabobank gebruikt haar enorme marktaandeel (85%) op de agrarische kredietmarkt om de sector een richting op te duwen. Ze maakte in 2015 bekend investeringen in duurzaamheid met grotere en goedkopere leningen te belonen. Ook voert de bank de druk op melkveehouders op. Ze moeten na een hausse aan leningen sneller aflossen.

Actieve herstructurering in glastuinbouw

In de glastuinbouw kiest Rabobank voor actieve herstructurering. Het dossier is al jaren goed voor de nodige kredietverliezen. De bank meldde dit, nadat oud-landbouwminister Cees Veerman verklaarde dat banken te veel gelden hebben geleend aan de glastuinbouw. Het gevolg is dat er nu te veel glas is. Rabobank wil een offensief sectorbeleid voeren. Of de bank bedrijven laat afsterven, als gebiedsmakelaar of grondbank wil optreden is onduidelijk. De bank maakt zich kwetsbaar voor kritiek.

Of registreer je om te kunnen reageren.