Home

Achtergrond

Robert Smith

Suikerprijs bedreigt Smith’s plannen.

Functie: voorzitter concerndirectie Cosun
Nevenfunctie:
lid Raad van Toezicht Dienst 
Landbouwkundig Onderzoek (DLO), lid Dagelijks Bestuur FNLI, lid topteam Agri & Food
Geboortejaar:
1960

Algemeen directeur Robert Smith (1960) van Royal Cosun heeft de coöperatie weten samen te smeden tot een groep ondernemingen met een sterke focus. Het verwaarden van agrarische grondstoffen staat centraal, de rest van de activiteiten is afgestoten.

Cosun betaalt jaar op jaar een goede bietenprijs. De testcase komt in 2016, doordat suiker de laatste twee jaar veel goedkoper is geworden. Veel Europese producenten presenteren verliesgevende cijfers over hun suikeractiviteiten. Suiker Unie draagt voor 43% bij aan de omzet van Cosun over 2014. Cosun wil niet zeggen hoe groot de bijdrage van Suiker Unie is aan het netto-resultaat, maar dat is ongetwijfeld substantieel.

Lastig goede bietenprijs te blijven realiseren

Dat maakt het lastig voor Smith om een goede bietenprijs te blijven realiseren, gezien de sterk gedaalde suikerprijs. Die stond begin oktober op het laagste niveau in zes jaar. De goedkope suiker kan Cosun wel eens behoorlijk parten spelen. Tegenover lagere resultaten bij SuikerUnie stonden, enigszins ter compensatie, betere resultaten bij andere bedrijfsonderdelen in aardappelen en bijproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.