Home

Achtergrond

Rente daalt, euro minder waard

Omdat de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente verhoogt met 0,25 procentpunt, kan de rente verder dalen en zal de waarde van de euro afnemen.

Het is de eerste renteverhoging sinds negen jaar tijd. Door de renteverhoging is de waarde van de dollar toegenomen ten opzichte van de euro, wat gunstig kan uitpakken voor de export vanuit de eurozone.

Neerwaartse spiraal voor euro verwacht

De Nederlandse agribusiness voert relatief veel uit naar derde markten als de Verenigde Staten, China en, normaliter, Rusland. De euro steeg even in waarde maar zal naar verwachting in een neerwaartse spiraal terechtkomen en veel analisten denken dat de dollar ook, even, sterker zal zijn de Europese 'eenheidsmunt'.

Interbancaire rente blijft dalen

In de eurozone blijft de interbancaire ondertussen verder dalen. Eerder verlaagde de Europese Centrale Bank (ECB) de depositorente van -0,20 naar -0,30 procent. Banken moeten dus meer betalen wanneer ze geld stallen bij de ECB. De depositorente wordt vaak gezien als een ondergrens voor de Euribor-rente, die vaak dient als referentie bij leningen. Volgens ING zal het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden niet zo ver dalen. De bank verwacht dat de rente daalt tot -0,17 procent bij aanvang van 2016 en daarna langdurig op -0,18 procent zal liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.