Home

Achtergrond

Peter Poortinga

Honger Poortinga nog niet gestild.

Functie: CEO Plukon Food Group
Nevenfuncties: vice-voorzitter Nepluvi, bestuurslid Bundesverband der 
Geflügelschlachtereien, lid Raad van Advies Wageningen Academy, lid Raad van Commissarissen AVEBE, lid Raad van Advies Beter 
Leven Kenmerk
Geboortejaar: 1961

Onder Peter Poortinga’s vaste hand is Plukon uitgegroeid tot één van Europa’s grootste pluimveeverwerkers. Het bedrijf zet voor €1,3 miljard om, met zo’n 4.000 mensen op 13 locaties. Een nieuwe aandeelhoudersstructuur moet een verdere opmars mogelijk maken. Na overnames van slachterijen in België en Duitsland, is de blik nu gericht op landen als Hongarije en Polen, om daar een nieuwe kernmarkt aan te boren.

Plukon in de etalage

Per brief kondigde Poortinga aan dat Plukon in de etalage stond. Investeringsmaatschappij Gilde wilde van haar meerderheidsbelang af, en ook Agrifirm verkocht een portie van haar aandelen. Veevoerfabrikant De Heus en de Duitse EW Group stapten in. Het management, waaronder Poortinga, behield een belang van 25%.

Het nieuwe consortium van aandeelhouders, dat vier tot zes jaar aan boord wil blijven, moet ruimte bieden voor Plukons schijnbaar tomeloze ambitie. Niet alleen richting derde landen, maar ook in de thuismarkten. Bij de slachterij in Dedemsvaart is grond aangekocht, en ook in Maasmechelen zijn plannen voor meer capaciteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.