Home

Achtergrond 1210 x bekeken

Olieprijs naar laag niveau

Overaanbod van olie op de wereldmarkt drukt de olieprijs deze week opnieuw omlaag. Dinsdag zakte de prijs voor een vat (159 liter) Brentolie onder de $45. Woensdag daalde de prijs tot onder de $44 en sloot handelsbeurs Behr af op $43,93 per vat.

Daarmee is de olieprijs naar bijna het laagste niveau van dit jaar. Alleen in augustus was de olie nog een tikje goedkoper; toen kostte een vat Noordzeeolie $43,26.

Overaanbod en politieke spanningen

Gezien het overaanbod zal de olieprijs nog niet direct een weg terug vinden naar boven. Politieke ontwikkelingen zouden de prijs nog wel omhoog kunnen duwen. Saoedi-Arabië pleit binnen de olieproducerende landen verenigd in Opec voor meer marktstabiliteit. Daarnaast is er onzekerheid door de oplopende spanning tussen Turkije en Rusland na het neerschieten van een straaljager en het Russische dreigement om de gaskraan naar Oekraïne alsnog dicht te draaien als men openstaande rekeningen niet betaalt.

De dieselprijs is bij inkoopcollectief Farmers4all 83 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Voldoende aanbod Europees gas

Handelsplatform voor gas noteerde donderdagmorgen een gasprijs van 17 cent per kuub voor 2016. De contractprijs 2017 ligt rond hetzelfde niveau. De lange termijnprijs voor gas is stabiel door gebrek aan prijsinvloeden. Het aanbod van Europees gas op de markt is ruim voldoende.

Aankomende dagen wordt er in heel Europa veel wind verwacht en zullen temperaturen relatief hoog zijn. De vraag naar gas en elektriciteit zal hierdoor tanende zijn en een dalend effect hebben op de stroom- en gasprijzen.

OTC-elektraprijzen

De elektraprijzen op de termijnmarkt OTC volgen gedempt die van gas. De prijzen van de grondstoffen van energiecentrales zetten de stroomprijzen wel enigszins onder druk; met name door een verder afgezwakte euro en een licht gestegen CO2-prijs (€8,70 per ton). OTC noteerde donderdag een dalprijs van €33,9 per MWh. Contractprijs 2017 is €32,95 per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.