Home

Achtergrond

Olieprijs bereikt niet laagterecord

Woensdag daalde de olieprijs naar een nieuwe dieptepunt: $38 per vat 9159 (liter) Noordzeeolie. Na een sterke daling van vorige week, dook de olieprijs opnieuw naar een laagterecord naar ruim $37 per vat.

Volgens Nuon is dit een historisch lage prijs die sinds 2002 niet meer is voorgekomen.

Overaanbod olie

De prijs van Amerikaanse olie daalde eveneens tot onder $35 per vat, de laagste prijs sinds 2009. Medio september kostte een vat Noordzeeolie nog $100. De reden voor de lage olieprijs is overaanbod. De prijs daalde fors na het besluit einde vorige week van de Opec om het huidige productieplafond (30 miljoen vaten per dag) in stand te houden. Daarbij houden de Opec-landen zich niet aan de onderling afgesproken productieplafonds. Amerika produceert volop schalie-olie en de olieproductie in Iran komt ook weer op stoom nu de economische sancties zijn opgeheven.

Dieselprijs daalt mee

De dieselprijs daalt vrolijk mee en zakte deze week onder de 80 cent per liter. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van 78 cent per liter bij een minimale afname van 1.000 liter.

Warm weer en ruim aanbod drukken gasprijs

Ook de gasprijs daalt deze week opnieuw. De noodzaak om gas in te kopen is er nauwelijks. Warme buitentemperaturen en volle voorraden in combinatie met een ruim aanbod van gas, doen de prijs dalen. TTF noteerde woensdag een gasprijs van 15,5 cent per kuub. Contractprijs 2017 en 2018 liggen een cent hoger.

Elektriciteitsprijs ook niet hoog

De elektriciteitsprijs is eveneens niet hoog te noemen. APX noteerde woensdag voor piekuren €42,76 per MWh en €32,80 per MWH als daltarief. Contractprijs 2017 is €31,50 en 2018 is €30,80 per MWh. Dit zijn daluurprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.