Home

Achtergrond

Nico van Ruiten

Voorman die op dossiers stap terug zette.

Functie: Voorzitter LTO Glaskracht
Geboortejaar: 1958

Nico van Ruiten heeft in 2015 op een aantal cruciale hoofdpijndossiers een stap terug gezet. Was ‘afzet’ voor Glaskracht in 2014 een nieuw dossier, Cees Veerman is na de wegbereiding van Glaskracht door de sector ingehuurd als trekker van dat dossier in een coalitie met overheid, Rabobank en bedrijfsleven. Die coalitie neemt ook het initiatief in herstructurering van de glastuinbouw, een ander dossier waarin Glaskracht de laatste jaren zijn tanden zette.

Duurzaamheid

Glaskracht zat met deze dossiers in de aloude spagaat: Inzet voor de grote bedrijven of de kleine, en wat te doen met de wijkers?

De plek waarop Van Ruiten zich zal profileren is duurzaamheid. Op gebied van water bereikte hij een akkoord met de overheid, maar de kneep zal hem in de uitzonderingsregels voor kleinere bedrijven zitten. Energie wordt een reuzethema. De tuinbouwvoorman was al op de klimaattop in Parijs om de vordering van de glastuinbouw richting klimaatneutrale teelt te presenteren.

Scherpere CO2-doelstelling

Oude afspraken uit het Energie-akkoord worden mogelijk aangescherpt. De tuinders krijgen in 2016 al een scherpere CO2-doelstelling. LTO Glaskracht moet daarmee ook boetes opleggen aan achterblijvede telers. Opwarming van de winters lijkt de tuinders hierin te helpen.
Ze stoten automatisch minder CO2 uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.